Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li mogu svojoj papigici (tigrici) davati jogurt da jede? Negdje sam pročitala da je to dobro za njih, ali sad da vas pitam pa da se uvjerim jer bi  joj pokušala dati. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

O: Ptice iz porodice papiga se u prirodi hrane isključivo sezonskom hranom.

Njihova se prehrana sastoji od voća, sjemenki, insekata i dr. što pronalaze u prirodi. Stoga je hranjenje, npr. samo mješavinom sjemenki za vrstu nepravilno i neprirodno.

Za normalno održavanje životnih funkcija pticama su neophodni proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali.

Mliječni proizvodi dobar su izvor proteina i kalcija za ptice. Treba imati na umu kako ptice ne mogu probaviti obično mlijeko jer im nedostaje enzima koji razgrađuje mliječni šećer. Ovo dovodi do probavnih problema. No, fermentirani mliječni proizvodi (npr. jogurt) mogu se davati pticama, ali pri tome svakako treba voditi računa da se ponude oni proizvodi sa niskom količinom masnoća.

Isto tako, izvor proteina je i meso peradi, sir, jaja, mahunarke.

Kako je osnova prehrane ptice raznolikost, jogurt Vašoj ljubimici možete ponuditi jednom tjedno u manjoj količini (jedna kavena žličica).

Spomenut ću još i neke od namirnica koje bi se trebale u potpunosti izbjegavati: prije svega čokoladu i avokado, zatim, svu hranu koja sadrži šećer, sol, kofein i ulja i masti, sirovi luk, alkohol, sjemenke jabuke, trešanja, šljiva, breskvi.

Namirnice koje se mogu davati rijetko u ograničenim količinama su orašasti plodovi jer su izuzetno bogati masnoćama.

Dakle, izbalansirana prehrana za Vašu papigicu je mješavina sjemenki za vrstu, svježe voće i povrće. Povremeno se može dodati manja količina žutanjka tvrdo kuhanog jaja. Od svježe hrane tigrice mogu jesti mrkvu, jabuke, kruške, jagode, kivi, trešnje i marelice. Veselit će se i listovima i cvjetovima maslačka, cvjetovima tratinčica, kamilice, listovima trputca ili stolisnika.

Svakodnevno Vašoj tigrici ponudite svježu vodu.

OZNAKE: