zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me zašto ne valja davati kunićima zelenu djetelinu i koliko ona treba odstajati dana prije nego se ponudi kunićima? I smije li im se davati kora od lubenice i jabuke jer i to sadrži jako puno vode dok je friško ili i to treba osušiti? Unaprijed hvala! Marko


O: Pravilna prehrana kunića se sastoji od kvalitetnog sijena, svježeg povrća i bilja, peletirane hrane i vode. Sve različito od navedenoga je poslastica i trebalo bi davati umjereno.

Više o pravilnoj prehrani kunića pisala je kolegica Dragica Nemeš, dr.vet.med. ovdje.

Crijeva u kunića (i normalna crijevna bakterijska flora) razvijeni su kako bi probavljali isključivo travu i biljke. Stoga bi voće općenito trebalo davati u vrlo malim količinama jer sadrži veliku koncentraciju ugljikohidrata, koji dovode do disbalansa crijevne mikroflore i probavnih poremećaja.

Ujedno, kada se radi o samoj kori voća ili povrća (kada se radi o lubenici), preporuča se izbjegavati je s obzirom kako je samo pranjem nemoguće u potpunosti ukloniti pesticide i druge toksične tvari iz okoliša a što je ujedno i razlog zašto je uklanjamo prije vlastitog konzumiranja.

Sljedeće, što se tiče djeteline, u literaturi se ne spominje da se ona ne smije davati kunićima. Upravo suprotno, djetelina predstavlja nutritivno vrlo kvalitetnu namirnicu za metabolizam kunića. No, kako bi djetelinu učinili korisnom biljkom u prehrani kunića potrebno je slijediti preporuke o pripremi i načinu davanja s obzirom kako sastav djeteline pogoduje naglom razmnožavanju bakterijske flore čiji je produkt velika količina plina te posljedično ozbiljni probavni poremećaji sa, nerijetko, fatalnim ishodom. Prije svega, poželjno je djetelinu pokositi u večernjim satima kako bi se sačuvale hranjive tvari u lišću nakupljene pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Takvu se djetelinu preporuča nakon košnje smjestiti u natkrivenu prostoriju kako se preko noći ne bi orosila, a ujedno ne bi smjela biti na većoj hrpi jer je kao takva sklona upariti se. Opet, ovisno o količini vlage i strujanju zraka, djetelina je pogodna za hranjenje kunića već za 3 do 6 sati nakon košnje ukoliko se ona čini, npr. u jutarnjim satima. U pravilu se svježe pokošena djetelina preporuča utrošiti u jednom danu a ukoliko namjeravate načiniti sijeno od djeteline, u ovisnosti o količini dnevnog sunca, potrebno je 3 do 5 dana dok ona bude u potpunosti suha i kao takva primjerena za hranibu.

U davanju djeteline kunićima izuzetno je važno napomenuti da se prije ponudi drugog sijena i vode ili se pak djetelina pomiješa sa drugim travama i daje u umjerenim količinama.

Također, vrlo je važno kunićima ne mijenjati često hranu i držati se ustaljenog režima prehrane te da uvijek imaju na raspolaganju dovoljno kvalitetnog sijena. Svaka svježa namirnica uvodi se u prehranu postepeno i oprezno, a ako se pritom javi mekša stolica indicirana je dijeta, odnosno prehrana samo s kvalitetnim sjenom, što dalje opet zahtijeva naknadno postepeno uvođenje svježe hrane.