Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jako lijepu afričku tvoricu Mini! Pošto sam novi u ovome, htio bih pitati da li joj može išta biti ako jede samo briketiranu hranu (Feret-pro) i ako smije, zanima me što joj moram još davati uz brikete?
Hvala, Josip

O: Tvorovi su striktni mesojedi. Imaju vrlo kratki želučanocrijevni sustav s minimalnom crijevnom florom i ne mogu uspješno probavljati ugljikohidrate i vlakna. U prirodi jedu samo one koji se nađu u probavnom sustavu njihovog plijena.

To znači da hrana za tvora mora sadržavati visoke količine masti za energiju i kvalitetne mesne proteine te minimalno ugljikohidrata i vlakana.

Najčešća hrana za tvorove je dehidrirana hrana u granulama. Međutim, iako je ta hrana sve više unaprijeđivana, ona još uvijek sadrži velike količine žitarica koje su neophodne da održi oblik granula. Velike količine biljnih proteina mogu dovesti do pojave urolitijaze (mokraćnih kamenaca). Također, višak ugljikohidrata u hrani može dovesti do bolesti gušterače. Stolica tvora koji jede suhe granulice je formirana, ali mekana, s ostacima neprobavljenih žitarica.

Ukoliko hranite tvora suhom hranom, pripazite na sastav hrane koju mora činiti 30-35% sirovih proteina sastavljenih od visokokvalitetnih mesnih izvora, a ne žitarica, te količina masti od 15 do 20%.

Tvorovi u rastu trebaju 35% proteina i 20% masti, a ženke koje doje dvostruko više kalorija od negravidnog tvora.

U našoj ponudi imamo gotovu hranu za tvorove proizvođača Versele-laga Ferret Pro (32% bjelančevina, 17% masti) od piletine i lososa, bogate taurinom i omega-3 i -6 masnim kiselinama za sjajno krzno te ekstraktom juke za redukciju neugodnih mirisa i formiranu stolicu te Ferret nature od piletine, janjetine i lososa (35% bjelančevina, 18% masti).

Od proizvođača Padovan imamo u ponudi hranu za tvorove (36% bjelančevina, 20% masti).

Prihvatljiva dodatna hrana za tvorove je sirova iznutrica ili mišićje te sirova jaja. Nije ih potrebno kuhati ukoliko su svježi.

Mlijeko i mliječni proizvodi također su izvor proteina i masti, ali mogu izazvati mekanu stolicu.

Treba izbjegavati davati voće.

Omega-3 ulja, riblja ulja može se dodati u hranu (npr. Ebi vet tonik za lasice s taurinom, vitaminima i mastima).

Također možete dati i Malt pastu za tvorove koja pomaže u izlučivanju dlake iz organizma prirodnim putem.

S poslasticama za tvorove treba biti pažljiv i davati u točno određenim količinama (Prestige poslastica s okusom slanine do 4 komada dnevno i poslastica sa okusom piletine i janjetine 10 do 20 komada dnevno).

Tvorovi razvijaju svoje hranidbene navike do starosti 4 mjeseci. Nakon toga trebat će malo duže vrijeme kako biste uveli novu namirnicu.

OZNAKE: