Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam pitanje vezano za Pratel i Drontal tabletice. Zanima me koja je razlika, koje su kvalitetnije i koje biste preporučili za tretiranje parazita u mačaka? Pitam zbog velike razlike u cijeni, jer bi za moje dvije mačke bio dovoljan jedan Pratel, a ja kupujem dvije kutije Drontala jer im dajem po uputama vezano za težinu.
Hvala, Blaženka

O: Pratel je nematocit i cestoid za pse i mačke, a sadrži prazikvantel i pirantel-embonat. Ove dvije aktivne tvari dijeluju na želučano-crijevne obliće i trakavice pasa i mačaka.

Prazikvantel ubija zrele i nezrele stadije trakavica, na način da oštećuje kutikulu parazita.

Pirantel-embonat je nematocid koji djeluje kao neuromuskularni blokator, a paralizirani oblići budu peristaltikom izbačeni vani. Preparat je indiciran za liječenje invazija pasa i mačaka sljedećim vrstama oblića i trakavica: Toxocara canis, Toxocara cati, Toxascaris leoina, Uncinaria stenocephala, Ancyostoma caninum, Ancylostoma tubaeforme, Echinococcus granulosus, Echincoccus multilocularis. Dipylidium caninum, Taenia spp., Mesocestoides spp.

Pratel se daje direktno u usta ili u komadić hrane ili mesa. Doza za odrasle mačke je 1/2 tablete, a za mlade mačke 1/4 tablete. Nužan je oprez kod davanja preparata gravidnim životinjama, a kod kaheticnih jedinki se ne preporuča davati. Budući da je buha međudomaćin trakavice Dipylidium caninum, te da biste spriječili reinvaziju, životinje je nužno istovremeno tretirati i protiv buha.

Drontal cat je nematocid i cestoid koji sadrže djelatne tvari iste kao i Pratel, te je mehanizam djelovanja aktivnih supstanci potpuno isti. Preparat također djeluje na navedene parazite kao i Pratel.

Razlika u ova dva preparata je u količini aktivne supstance u tableti, te u doziranju iste. Jedna tableta Pratela sadrži 50 mg prazikvanteka i 144 mg pirantel embonata, dok jedna tableta Drontal cat sadrži 20 mg prazikvantela i 80 mg pirantel embonata, a dozira se u količini od jedne tablete na 2,1 - 4 kg tjelesne težine.

Oba preparata su jednako učinkovita, a s obzirom na tjelesnu masu mačke, procijenite sami koji Vam je preparat lakše dozirati.

OZNAKE: