Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Mačka se izjedanput počne tresti i kad se to smiri pokušava doći k sebi, ali ne može. Ne može stajati normalno, zadnji dio tijela joj pada u stranu i ni glavu ne može držati normalno, poluotvorene oči... i to traje nekih pola sata i onda bude sve normalno. Ne nam što mi je činiti. Imam dvoje dice u kući, strah me je da nije neka bolest. Inače mačka izađe i vani, nije uvijek u kući. Hitan odgovor molim. Diana

O: Razumijem Vaš strah od zaraznih bolesti zbog male djece, ali sudeći po Vašem opisu, mačka ima prvenstveno neurološki problem.

Nažalost, ne mogu iz Vašeg šturog opisa zaključiti koliko je maca stara, a nedostaju mi i osnovni anamnestički podaci: kad ste takve promjene prvi put uočili, koliko se napad često ponavlja, da li se javlja nakon obroka, čime mačku hranite... Stoga, iz ove perspektive („na neviđeno“), preporučujem da maci u ishranu dodajete kompleks B vitamina, formulu mačje  hrane s oznakom Sensitiv i dodatke omega 3 i 6 masnih kiselina u obliku kapsula ili ulja u primjerenoj količini. Ako ova jednostavna terapija ne pokaže učinkovitost prvih nekoliko dana, odvedite mačku na sustavni pregled, s posebnim obraćanjem pažnje na šećer u krvi te stanje bubrega i pH mokraće. Naime, loš rad bubrega u smislu filtracije krvi uzrokuje da se u njoj nakuplja previše toksičnog otpada razgradnje, napose proteina, što rezultira podražajem živaca i neurološkim smetnjama.

 

OZNAKE: