Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo rusku plavu macu koja je navršila tri meseca. Poslednjih dve nedelje primećujemo kako u ležećem stanju počne da drhti, to traje od 15 do 30 minuta, onda prestane i sve je u redu. Takođe joj se desi povremeno da simulira povraćanje, tj. suvo kašljanje, slično se ponašala i kada je imala parazite (očistili smo je od njih), ali nema povraćanja i stolica je uredna. Pitamo se da li su ova dva simptoma povezana i da li je ovo možda pokazatelj da nešto ozbiljnije nije u redu? Možda će koristiti i ova informacija, jedno kraće vreme, nekih 5 dana jedno oko joj je izrazito suzilo, preko dana se smiri, a noću krene da suzi, samo jednom smo joj dali kloranfenikol i nismo više, i od tada kao da se infekcija povukla sama od sebe,

poslednjih par dana oči izgledaju zdravo. Inače, maca još uvek nije vakcinisana.
Unapred hvala na odgovoru, Sanja

O: Postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do poremećaja koje i navodite da se pojavljuju kod Vašeg ljubimca. Tako, uzrok može biti u urođenoj mani, infektivnoj ili strukturalnoj bolesti, traumi,... Međutim, najčešće je riječ o invaziji crijevnih parazita ili infekciji.

Od infekcija je moguće izdvojiti infekcije mačjim leukemija virusom, zatim virusom zaraznog peritonitisa, toksoplazmoza, infekcija mačjim imunodeficijentnim virusom i kriptokokna infekcija nosnih prohoda koja se proširila na moždano tkivo. Crijevni, pak, paraziti, kao što su oblići i trakavice, dovode do otpuštanja toksina koji mogu rezultirati napadajima.
 
Klinička slika koja prati prije navedene poremećaje varira te može dolaziti u nekoliko stupnjeva. Tako, moguće je uočiti promjene u ponašanju i raspoloženju, mijaukanje, gledanje u jednu točku, nekontrolirano kretanje, drhtanje, povraćanje, nesvjesnosti okoline oko sebe, nekontrolirano defeciranje i uriniranje,... Ovisno o intenzitetu i klinička slika različito dugo traje.
 
Zatim, treba spomenuti i hipoglikemiju. Naime, dosta je česti slučaj u nedostatno ishranjenih mačića razvoj hipoglikemije - preniske razine glukoze u krvi za normalno funkcioniranje organizma. Hipoglikemičnim mačićima nedostaje energije, a u težim slučajevima dolazi do napadaja, s obzirom kako je glukoza neophodna za pravilno funkcioniranje moždanog tkiva i mišića. Simptomi hipoglikemije u mačića uključuju i letargiju, a nedostatak glukoze može dovesti do iznenadnih padova. Stanje se mačiću vrlo brzo stabilizira ukoliko mu se nadoknadi glukoza, odnosno energija, a najbrže djelovanje imaju šećerni sirupi.

Osim navedenih uzroka, mnogo je i drugih, ne toliko uobičajenih: limfosarkom, tumori mozga, kongenitalni portosistemski shunt, bolesti jetre te bolesti bubrega. Traume glave, ingestije toksina, kao što je olovo, insekticidi i pesticidi, bakterijski apscesi u mozgu također mogu biti neki od uzroka napadaja u mačića.

Točan uzrok napadajima u mačića moguće je utvrditi općim kliničkim pregledom, dodatnim pretragama (kompletna krvna slika, biokemija krvi, RTG-snimka, pretraga urina i sl.) te specijalističkim neurološkim pregledom. Tek nakon determinacije uzroka moguće je poduzeti ciljanu terapiju.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da radi zdravlja ljubimice i svoje sigurnosti istu odvedete kod svog veterinara. Veterinar će biti u mogućnosti pregledati ljubimicu te odrediti što je točno posrijedi, odnosno, dalje Vas savjetovati u vidu liječenja, prevencije i održavanja zdravlja ljubimice.

OZNAKE: