Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku samojeda staru 15 mjeseci koja trenutno ima tjeranje. Prije 4 dana je pocela da povraća žuti sadržaj, kao i hranu, češće samo žuti sadržaj. Nakon 2 dana takvog povraćanja (bez proljeva) odlučili smo da posjetimo veterinara koji joj je dao injekciju Reglana i rekao da joj je sluzokoža ok, da nije dehidrirala, a temperatura joj je bila 39. Dao nam je da joj na 12 sati prije jela dajemo Ranisan i neki prah za zaštitu želuca. Nakon te injekcije, po povratku kući, njeno stanje se pogoršalo time što je, za razliku od prethodna 2 dana, prestala biti razigrana i počela se zavlačiti po ćoškovima i cviliti od bolova. Tu noć, nakon injekcije, dobila je tamno-zeleni proljev i povraćala je žuti sadržaj, hranu ne jer taj dan nije niti jela.

Nazvala sam ponovo veterinara i on je rekao da to nema veze sa injekcijom te da je sigurno nečim otrovala stomak i da dođemo ponovo ujutro. Ujutro je izgleda malo bolje, ja sam je odvela veterinaru i on  joj je ponovo da injekciju Reglana i ovaj put injekciju antibiotika (nije rekao kojeg). Po povratku kući je dobila smeđi proljev, povraćanje žutog sadržaja se nastavilo, a ona je praktično bila nepomična. Otišli smo mu ponovo navečer i ja sam insistirala da joj uradi nalaz krvi, koji je pokazao da su joj leukociti povišeni. Veterinar je rekao da je to definitivno znak da je u pitanju bakterijska infekcija te joj ponovo ubrizgao Reglan i antibiotik. Noćas je povratila samo jednom i imala žuti proljev. Pojela je malo kuhane piletine sa rižom, ali je sve povratila. Veterinar kaže da ćemo sutra ponoviti antibiotik (pošto joj je sinoć dao neki sa produženim djelovanjem) te da, ako se ne desi nešto hitno, ne trebamo dolaziti. Ja vas sada ljubazno molim da mi kažete da li da tražimo mišljenje drugog veterinara ili je jednostavno potrebno dosta vremena da bi ona prestala imati ove tegobe? Kao što je jedna djevojka već spomenula, imam osjećaj da nas nitko ne uzima zaozbiljno. Molim vas da nam pomognete.
U iščekivanju vašeg odgovora, hvala unaprijed. Nela

O: Mesožderi povraćaju češće od drugih vrsta životinja pa kod njih tek učestalo povraćanje znači bolesno stanje.

Povraćanje je refleksne naravi, odnosno posljedica podražaja iz ždrijela, jednjaka i želuca.

Povraćanje žute sluzi u pasa najčešće je povezano s gastritisom (upala želučane stijenke).

Želudac je najvažniji organ probave. Tu se razgrađuju brojni proteini, pod utjecajem enzima pepsina. Pepsin se aktivira samo u kiseloj sredini. Stoga, ako je došlo do poremećaja kiselosti, uslijed neadekvatne prehrane, upalnih promjena na stijenci želuca, erozivnih i ulceroznih promjena, neoplastičnih tvorbi, oštećenja uslijed djelovanja nekih lijekova itd., dolazi do poremećaja kiselosti, što dovodi do nepotpune probave i razgradnje proteina, sinteze vitamina i minerala (B12, biotin, cink itd.).

Upalni proces na sluznici želuca je difuzan i širi se u dubinu, pa može biti hemoragične, eksudativne i nekrotične naravi - u tom slučaju upalu sluznice prati tvorba krupoznih odnosno difteroidnih membrana. Gastritis je samostalno oboljenje ili pak nastaje u okviru drugih bolesti, zarazne ili nezarazne naravi.

Liječenje započinjemo postom od 12 do 24 sata ako je povraćanje neprekidno. Kada se smiri, hranimo dijetno, malim porcijama, ali učestalo. Da bi eliminirali hranu kao uzrok, hraniti treba eliminacijskom dijetom koja se koristi kod alergijske reakcije na hranu koja se manifestira kožnim ili želučanocrijevnim simptomima, zatim kod intolerancije hrane i kroničnih bolesti crijeva.

(Hill`s z/d, Royal Canin Hypoallergenic i Sensitivity control te Eukanuba Dermatosis). Od lijekova aplicira se glukokortikoidi (prednizolon) ukoliko je uzrok imune prirode i nema poboljšanja uz dijetu, antiemetici tj. sredstva protiv povraćanja (metoklopramid, kao npr. Reglan i difenhidramin, kao npr. Peptoran). Antibiotike i sulfonamide te obavezno vitamine B kompleksa i C vitamine također koristimo u terapiji.

Nadoknađujemo tekućinu tako da dajemo vode za piti u malim količinama učestalo (doslovce "na žličicu" svakih nekoliko minuta) ili kockicu leda da liže tako da se stalno rehidrira, a neće odjednom unijeti veliku količinu tekućine i zbog iziritiranog želuca opet povratiti.

Infuziju intravenozno kristaloidnim otopinama apliciramo ako povraćanje dulje traje.

U Pet centar ljekarnama možete nabaviti i medicinsku hranu Hill's i/d (intestinal diet), Royal Canin (Intestinal) i Eukanuba (Intestinal) koja se daje psima koji pate od gastrointestinalnih poremećaja (povraćanje, proljev,...). Medicinska hrana za probavne smetnje dolazi kao dehidrirana i kao konzervirana hrana. Psa treba hraniti češće (3 - 6 puta) u manjim obrocima.

Općenito se može reći da "i/d", odnosno intestinal hrana osigurava visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povećana razina topivih vlakana i elektrolita.
Također, na tržištu postoje i dodaci prehrani koji svojim sastavom omogućuju stabilizaciju probavnih funkcija bez promjene načina prehrane: Agrifa Floryboost pasta, Canina Darm-gel pasta, Cardon Pharmaceuticals Canizyme prašak.

Ukoliko ne postoji neka infekcija u probavnom sustavu (bakterija, virus ili unutrašnji parazit) probava se normalizira kroz 1-3 dana. Preporučuje se prehrana navedenim hranama još naredna dva dana nakon stabilizacije probave.
Dakle, kako je povraćanje u Vaše kujice trajalo dva dana, smatra se da bi do izliječenja uz pravilno poduzete mjere terapije, njege i prehrane trebalo doći kroz 5-6 dana. Kako se stanje komplicira proljevom treći dan od početka pojave simpotma velika je vjerojatnost kako će do izliječenja doći tek za 7-10 dana.
Ukoliko se stanje Vaše kujice nije promijenilo porazgovarajte sa Vašim veterinarom o problemu.

Svakako imate pravo potražiti drugo mišljenje ako sadašnji veterinar nije u mogućnosti pomoći Vašoj ljubimici. Do tada, pokušajte nabaviti navedene medicinske hrane i/ili dodatke prehrani kako bi se stanje probave Vaše kujice što prije oporavilo.

OZNAKE: