Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, ljubazno molim savjet, a radi se o sljedećem: imam curicu mopsa staru 3 godine, steriliziranu. Bila je prošlo ljeto malo debeljuškasta ali smo po savjetu veterinara i medicinske Hills prehrane r/d uspjeli reducirati težinu (s 12 na 10,5 kg ).  Potom smo nastavili s w/d. U posljednjih mjesec možda i malo više pasić se vuče po podu i odveli smo je na pregled. Ustanovljeno je pregledom mokraće da ima kristaliće u mjehuru. Po uputi veterinara w/d hranu miješamo sa konzervom s/d  ( 5 dana ). Pasić je prvi i drugi dan lijepo jeo, ali sad već dva dana nakon nekoliko sati poslije jela ( naročito navečer - zaspi i probudi se u neko doba noći ) i povrati.

Jučer smo bili u šetnji i mislimo da je nehotice progutala kamen, no nismo 100% sigurni. Noćas se ponovo probudila oko 3 ujutro s glasnim " kruljenjem " u želučeku. Vodili smo je van obavila je sve što je trebala i zaspala. Ujutro smo joj dali umanjen obrok navedene mješavine hrane koju je pojela, zaspala, probudila se nakon sat vremena i opet malo bljucnula. Pitanje je da li je moguće da joj ne odgovara ova konzerva s/d hrane, budući je do sada r/d i w/d suhu hranu odlično podnosila?   Je li nužno ponovo kod veterinara ili imate kakav savjet?
Zahvaljujem, s poštovanjem,
Jasna

O: Poremećaji probavnog sustava vrlo su česti u kućnih ljubimaca. Njihovi uzroci su često beznačajni, ali u nekim slučajevima ugrožavaju i život.

Mogu biti različiti: hranjenje smećem, prejedanje, nepodnošenje hrane, upala sluznice želuca (gastritis), paraziti, strana tijela u želucu, upala sluznice crijeva, strana tijela u crijevima, zapletaj crijeva, začep. Zatim, do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zatajenje bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda (hipoadrenkorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije.

Povraćanje je prvenstveno uzrokovano iritacijom želuca tako da može uzrok tome biti i konzerva s/d hrane. No, kako ste spomenuli da sumnjate da je Vaša kujica možda u šetnji pojela kamen, stanje je ozbiljnije.

Naime, simptomi koji se javljaju kod prisustva stranih tijela u želucu su različiti, a ovise o veličini i obliku stranog tijela. Kod manjih i neoštrih stranih tijela često nema nikakvih znakova bolesti, jer ona obično bez smetnji prođu cijeli probavni trakt i životinja ih izbaci izmetom. No, do problema dolazi onda kada pas proguta veće komade neprobavljivog materijala kao što su kamen, kesten, šiška od čempresa, razne loptice i plastične igračke, čepove plastičnih boca te dijelove gumenih igračaka (tenis loptica). Strano tijelo proći će kroz želudac i jedan dio tankog crijeva dok ne stigne do mjesta na kojem je crijevo suženo. Na tom mjestu zastane te dolazi do djelomične ili totalne opstrukcije crijeva što će izazvati cijeli niz kliničkih simptoma. Prvi znak je povraćanje, a ponekad se javlja proljev ili mekša stolica. Tijekom opetovanih povraćanja dolazi i do iritacije sluznice jednjaka, grla i tonzila. Vrlo često uslijed tako nadraženih tonzila dolazi do pojačanog slinjenja ili izlaska bijelog pjenastog sluzavog sadržaja.

Možete za početak ponuditi Vašoj kujici medicinsku hranu za istu indikaciju od drugog proizvođača (Royal Canin Urinary). Ako se stanje kroz dan do dva ne normalizira, kujica bude potištena ili gubi apetit, svakako je odvedite veterinaru kako bi se napravio UZV ili RTG abdomena te po potrebi i druge pretrage.

OZNAKE: