tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: U zadnje vrijeme sam kod mačke primjetio da joj jako smrdi iz usta. Također, dosta često zna povratiti cijele komade progutane suhe hrane. Naoko sve djeluje zdravo i ne primjećujem da ima na desnima neke promjene ili upalu. Zanima me postoje li neki lijekovi, neka trava ili nešto što mogu probati dati da uklonim taj zadah ili je potreban posjet veterinaru? Lijepi pozdrav, Vedran


O: Uzroci povraćanja kod mačaka mogu biti različiti, a  više o njima možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje. Zadah iz usta može dolaziti iz samih usta i iz želuca. O neugodnom zadahu iz usta možete pročitati ovdje.

Gastritis je upala sluznice želuca. Najčešći je kućnih mačaka. Može uzrokovati puno želučanocrijevnih simptoma kao što su povraćanje, bolnost u području trbuha, gubitak apetita, pojačano uzimanje vode, slabost i letargija. Povraćeni sadržaj je najčešće žuto pjenasti, a mogu biti prisutni i tragovi krvi. U akutnom slučaju dolazi do naglog povraćanja hrane nakon obroka.

Povraćanje neprobavljene hrane neposredno nakon jela može se javiti i ukoliko mačka ne žvače, nego samo pohlepno guta. U tom slučaju hrana se ne počne probavljati već u ustima, nego odlazi direktno u želudac. Osim toga, gutanjem cijelih granula mačka se naguta i zraka, koji će zajedno s neprobavljenom hranom opterećivati želudac i doći će do gastritisa.

Akutni gastritis javlja se zbog trovanja hranom, prejedanja ili bakterijske i virusne infekcije. Slab imunitet pogoduje izloženosti bakterijama i pojavu gastritisa. Alergije na hranu, toksini iz gnojiva i proizvodima za čišćenje u kućanstvu, antifriz, biljni i kemijski iritansi također su čest uzrok gastritisa, a isto tako i neki lijekovi kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi i steroidi. Uzrok može biti i progutano strano tijelo. Paraziti, stres, neoplazije i duge navedene sistemske bolesti također su povezane sa gastritisom.

Dijagnoza se postavlja na temelju isključenja drugih uzroka povraćanja. Krvna slika, rentgen i biopsija nekad su potrebne da se detektira točan uzrok.

Liječenje gastritisa obuhvaća post, korekciju dehidracije i elektrolita, identifikaciju i eliminaciju uzroka te propisivanje lijekova. Blagi i akutni gastritis liječi se postom od 24h kako bi se omogućilo želucu da se oporavi i upali da se smiri. Vodu za piće treba nuditi u manjim količinama svakih par sati. Mace sa gastritisom zbog gubitka tekućine budu žedne pa pojačano piju, a zbog nadraženog želuca mogu tu vodu povratiti. Zatim se mačka hrani mekanom, malomasnom lakoprobavljivom hranom. Hrani se više puta na dan manjim količinama. U navedenim linkovima za povraćanje navedene su medicinske hrane za probavne poremećaje kod mačaka, s time da uz navedene imamo u ponudi još i Purina Gastroenteric hranu za probavne poremetnje. Preporuča se i jedan noćni obrok, da se izbjegne jutarnje povraćanje zbog kiseline u praznom želucu.

U težim i kroničnim slučajevima veterinar će, nakon što ustanovi uzrok, odrediti protokol liječenja. Propisat će antibiotike, nadoknadu tekućine infuzijom, lijekove za smirivanje kiseline u želucu.

OZNAKE: