Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno smo obavili krvne pretrage na našem devetogodišnjem dalmatineru jer je u posljednje vrijeme počeo piti velike količine vode i pokazivao je znakove umora. Pretraga je pokazala povišeni kolesterol i šećer u krvi, te nam je veterinar preporučio dijetetsku hranu kao jedinu opciju za prehranu. Zanima me vaše mišljenje o tome kako ga prehranjivati pravilno, i da li možda postoji izbor neke druge hrane u konzervi npr., da ne jede stalno suhu hranu jer se već zasitio i počinje ju odbijati.
Zahvaljujem.
Marija.

O: Dijetalni programi prehrane za pse s povišenim šećerom u krvi sadrže (u odnosu na hranu za normalno aktivne odrasle pse) sniženu razinu bjelančevina i masti, umjereno sniženu razinu kalcija, fosfora, magnezija i energetske vrijednosti, dok je povišena razina vlakana. Navedene nutritivne osobine čine ovu vrstu hrane dijetom izbora za pse kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus, hiperlipidemija, pretilost i dr.

Cilj je davati hranu s više vlakana kako bi se smanjila oscilacija glukoze u krvi.

Obzirom da oboljeli od šećerne bolesti mogu biti idealne tjelesne mase, podhranjeni ili pretili dijete koje nudi npr. Hill´s za pothranjene jedinke (do postizanja idealne tjelesne težine) je i/d, a za pretile r/d, te potom w/d. Za održavanje tjelesne mase preporuča se prehrana w/d programom.

Dijetalni program za povišeni šećer u krvi nudi i "Eukanuba". To je Glucose control, čija mješavina škroba na bazi ječma i afričkog prosa također smanjuje "glukozni val" i minimalizira oscilacije glukoze u krvi. Dodatkom fermentirajućih vlakana postiže se održavanje normalne funkcije inzulina.

Royal canin nudi hranu Weight control diabetic, niskog glikemijskog indeksa (ječam, kukuruz), uz djelovanje psyliuma, čime osigurava reduciranu hiperglikemiju nakon obroka.

Navedeni proizvođači nude gotove obroke u obliku dehidrata i konzervi, osim Eukanube čija je dijeta za regulaciju šećera isključivo u obliku dehidrata.

U prehrani dijetalnim programom budite uporni, jer time ćete bitno utjecati na kvalitetu i duljinu života Vašeg psa.

OZNAKE: