Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka već dugo vremena. Danas je došao normalno jesti, ali čudno se ponaša, ima jako proširene zjenice. Ne povraća. Sav je neki nervozan, uplašen. Bojim se da nije otrovan. Molim vas pomoć jer imam još jednu mačku uz njega.
Hvala,
Kristina

O: Midrijaza je jako povećanje zjenice uslijed bolesti, ozljede ili upotrebe  lijekova.

Normalno do širenja zjenice dolazi u tami, a do sužavanja na svjetlu.

Parasimpatička opskrba, koja uzrokuje sužavanje zjenice (miozu), do zjenice dolazi putem 3. moždanog živca (nervus oculomotorius). Oštećenje ovog živca  se manifestira kao midrijaza (proširene zjenice) zato što simpatička opskrba zjenice koja uzrokuje midrijazu, u ovom slučaju, djeluje nesmetano jer nema parasimpatičkog podražaja (kojeg normalno sprovodi 3. moždani živac) da mu se suprotstavi u djelovanju na zjenicu.

Višestruki poremećaji centralnog živčanog sustava, kao epilepsija i moždani udar, također uzrokuju privremenu midrijazu.

U slučaju ozljede oka, sfinkter šarenice (mišić odgovoran za sužavanje zjenice) ili živci koji ga inerviraju mogu biti oštećeni, što smanjuje ili onemogućava reakcije zjenice na svjetlo. Moguća je i ozljeda samoga sfinktera (tzv. ruptura sfinktera zjenice), što također za posljedicu ima midrijazu.

Antikolinegrici, kao atropin, hiosciamin te skopolamin, djeluju kao antagonisti muskarinskim acetilkolinskim receptorima u mozgu. Blokiranjem tih receptora zjenica više ne može reagirati proširenjem ili sužavanjem.
 
Visoki krvni tlak obično se javlja u starijih mačaka i povezan je s drugim bolestima, poput zatajenja bubrega ili bolesti štitnjače. Visoki krvni tlak sam po sebi nema upozoravajućih znakova, već se uočuju simptomi prvotne bolesti.

U slučajevima bolesti bubrega ili štitnjače, uočava se povećana žeđ, povraćanje, promjene u apetitu i gubitak tjelesne težine zatim moguća je   akutna sljepoća koja može biti kompletna ili djelomična. Mačka pokazuje znakove dezorijentiranosti, nevoljko se kreće i ima  proširene zjenice. Sljepoća uzrokovana povišenih krvnim tlakom, kao i promjenjeno ponašanje, zahtijeva hitan posjet veterinaru.

O  trovanju je pisala kolegica Tanja Krulc, dr. vet. med. ovdje, a dodatne informacije o istoj temi možete pročitati i ovdje.

S obzirom na opsežnost mogućnosti oboljenja, savjetujem Vam da se obratite i na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će stručno osoblje, nakon kompletnog kliničkog pregleda ljubimca, postaviti dijagnozu i propisati potrebnu terapiju.

OZNAKE: