Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije nekoliko dana od jedne gospođe dobila sam ženkicu tibetanskog španijela od godinu i 10 mjeseci. Preslatka je i vesela, ali je problem u tome što je gospođa niti jednom nije odvela veterinaru. Ima li još opasnosti od štenećaka? Koja sve cijepljenja trebam obaviti kod veterinara?
Unaprijed hvala na odgovoru!
Helena

O: Vlasnici pasa zakonski su dužni cijepiti svoje ljubimce protiv bjesnoće i to u periodu od siječnja do kraja ožujka, odnosno kada traje i akcija cijepljenja.

Nakon tog vremenskog perioda također možete cijepiti psa protiv bjesnoće, ali je cijena tada nešto veća. Cijepljenje se ne preporuča i nije uputno, ako je pas prethodno bio bolestan (imao proljeve, temperaturu ili upalu dišnih puteva) i liječen antibioticima. Tada cijepljenje nema nikakve svrhe, jer organizam nije u stanju stvoriti obranu i antitijela na uzročnika bjesnoće - virus. Pošto je Vaš pas vrlo mlad bilo bi poželjno cijepiti ga i protiv štenećaka. Preporučila bih da između ova dva navedena cijepljenja napravite pauzu od 4-6 tjedana, jer to ipak ponešto iscrpljuje organizam. Na taj način dali smo i dovoljno vremena da pas stvori antitijela (obranu) na datu prvu vakcinu (uzročnika koji se nalazi u vakcini). U Vašem slučaju nije bitno što prvo cijepiti, bjesnoću ili štenećak, osim što ste zakonski obavezni do kraja ožujka obaviti cijepljenje protiv bjesnoće. Za sada imate dovoljno vremena da sve obavite .

Obratite se Vašem veterinaru i dogovorite pregled i cijepljenje, prilikom kojeg pas mora biti zdrav. Vakcina protiv štenećaka dolazi u kombinaciji s više uzročnika bolesti kod pasa, što ovisi o proizvođaču vakcine i odabiru Vašeg veterinara.

OZNAKE: