tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Želim nešto pitati u vezi konja. Konj je počeo dobivati nekakve kvrge (ali nije štrk), nitko kod nas ne zna što je to. To je bilo na jednom konju i sad na kraju su počeli svi dobivati, osim malog ždrijebeta. Jako se bojim, pogotovo za svoju kobilu. Molim vas odgovorite mi što je prije moguće.

Hvala unaprijed,

Vanesa

O: Kožne bolesti konja veoma su česte i uvijek su dijagnostički izazov za svakog veterinara praktičara. Glavni je razlog u tome što različite kožne bolesti (kojima je posve različiti uzročnik) mogu dati potpuno iste simptome, kliničku sliku i anamnezu. Mnogo je bolesti koje mogu prouzročiti svrbež i gubitak dlake, dok isto tako kvrge na koži mogu biti posljedica različitih uzročnika kožnih bolesti. Kao i kod drugih organskih sustava, pregled kože treba započeti uzimanjem anamneze. Zatim slijede druge specijalističke pretrage, kao što su uzimanje uzoraka, pregled kože biomikroskopom i analiza uzoraka u laboratoriju.

U anamnezi veterinar mora uzeti sljedeće podatke: kako dugo su promjene prisutne, da li simptomi nestaju i vraćaju se, da li je više promjena i gdje se prvi puta pojavila, da li drugi konji, životinje ili ljudi u blizini imaju iste promjene, da li je bilo promjena u hrani, okolišu ili dodacima prehrani, da li je konj primao kakve lijekove ili vakcinu, da li su promjene povezane sa određenim vremenom (sunčano, kišno..), da li se mogu dovesti u vezu sa vanjskim parazitima kao što su buhe i insekti koji sišu krv, kada ste zadnji puta čistili konja od parazita i koji preparat ste koristili, da li promjene svrbe te da li su povezane sa određenom bojom na konju.

Kožne promjene  mogu izazvati sljedeći uzroci:

1. Preosjetljivost koja se događa kao rezultat aplikacije ili izloženosti alergene supstance (određeni lijekovi i vakcine, neki sastojci hrane te ubodi insekata);
2. Okolišni čimbenici (kemikalije i pesticidi, fotosenzibilizacija (preosjetljivost na sunce), opekline i smrzotine);
3. Infekciozni uzroci (bakterije, gljivice i virusi), infekcije uzrokovane unutarnjim i vanjskim parazitima);
4. Ostali uzroci (toksični-jod i selen u nekim biljkama, tumori-sarkoidi, melanomi, tumor skvamoznih stanica), prirođeni i genetski uzroci i hormonalni poremečaji (hiperadrenokorticizam).

Najčešće se kožne bolesti u konja manifestiraju kao svrbež, čvorići, kvrge ili otekline, promjene na dlaci, ozljede, prištići i mjehurići ili suha perutava kože.

Dijagnoza se temelji na već navedenoj anamnezi, kliničkom pregledu, uzimanju uzoraka kao što su strugotina kože, dlaka, direktno uzimanje iz sadržaja promjene. Ti uzorci se onda pregledaju pod mikroskopom, nasade na kulturu.

Liječenje se određuje nakon postavljanja dijagnoze.

Za preventivu kožnih bolesti važno je da vlasnici ako znaju da je konj preosjetljiv na ubod insekta ili neku vakcinu da poduzme mjere zaštite od insekata ili upozore veterinara prije vakcinacije ili ako se sumnja na neki sastojak hrane da ga se izbjegava.

OZNAKE: