Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam trogodišnjeg aleksandra mužjaka. Posljednjih godinu dana je ostao gologlav nakon mitarenja. Inače nema druge simptome bolesti.

O: Mitarenje je normalan proces izmjene staroga novim perjem, koji se u svih ptica događa jednom godišnje. Proces mitarenja u zdrave ptice teče razmjerno brzo i za mjesec dana ptica dobije novo perje. Proces se zbiva pod utjecajem spolnih žlijezda i štitnjače, ali još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. U odraslih ptica do mitarenja dolazi uglavnom iza parenja, obično u proljeće i na početku ljeta, kad je i opsežnije nego u jesen i zimi.

 Ptice u prirodi mitare se opsežno jednom godišnje, a ptice držane u krletkama ne mitare se potpuno ni opsežno. Pojedine se mitare neprestano tokom cijele godine, pa se često ni ne opaža da mijenjaju perje. Može se dogoditi da se mitare samo djelomično, i to jednom ili dvaput godišnje, a tada zamijene samo nekoliko letnih pera. U procesu mitarenja ptice gube perje postupno i određenim redoslijedom, nikada ne izgube odjednom sva pera na pojedinom dijelu tijela, osim čela koje potpuno ogoli. Staro perje ispadne pri mitarenju samo, ali ga ptice mogu i čupati. Ptice općenito čupaju stara i propala pera, jer time uklanjaju svrbež koji nastaje od rasta novih.

Uzroci nepravilnom mitarenju i slaboj obrasosti perjem različiti su, a često nisu ni potpuno poznati. Opsežnije mitarenje može nastati zbog previsoke temperature okoliša, nagle promjene temperature i nakon pretrpljenog šoka (straha). Ptice držane u krletkama imaju u tijeku godine gotovo podjednaku temperaturu okoliša, što nije u skladu s prirodnim uvjetima života ptica, jer, naime, izostaje utjecaj prirodne promjene godišnjeg doba, a time i utjecaj vanjskih temperatura, vlažnosti, količine svjetla i drugih čimbenika, važnih za nastup mitarenja. Uzrok nepravilnom mitarenju može biti i slaba i nedostatna prehrana, tj. nestašica pojedinih aminokiselina, vitamina i minerala, posebno kalcija. Upravo je neizbalansirana prehrana najznačajnija za nepravilnosti mitarenja. Ptice se pretežno hrane jednom vrstom hrane, u kojoj nema svih potrebnih hranjivih tvari i zato nastaju poremećaji općeg metabolizma u okviru kojih se nalazi i poremećeno mitarenje.

Pticama koje imaju poteškoća u mitarenju potrebno je u prehranu dodavati vitaminsko-mineralne pripravke bogate aminokiselinama: JBL - Otvitol multivitamini za ptice, Orlux - Omni-vit sredstvo za uzgoj i kondiciju ptica koje sadrži 14 vitamina i aminokiselina, Orlux - Muta-vit sredstvo za izgradnju perja, sadrži 14 vitamina i aminokiselina uz posebne količine biotina, Prestige - Amino-vit MOULT za lijepo perje, sadrži 13 viatmina i 16 aminokiselina u tekućoj formi, Vitakraft - dodatna hrana pri mitarenju za srednje i velike papige, Vétoquinol Gervivet kapi za mitarenje za ukrasne ptičice i papige, Hagen - Prime vitamini, minerali i aminokiseline za ptice Preporučujem Vam da uobičajenu prehranu ptice obogatite multivitaminskim i mineralnim dodacima, te preparatima koji sadrže za ptice esencijalne aminokiseline. Minerale s primjesama mljevenih školjki, tzv. grit (Vitakraft, Hobby vit) možete postaviti u zasebnu posudicu, a bilo bi najbolje da su joj dostupne kroz cijelu godinu.

Sve navedene dodatke prehrani možete pronaći u Pet centrima.

OZNAKE: