Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja ženska mačkica ima otprilike 1. 5 god. Danas sam joj dao jesti i kada je zagrizla počela je "plakati". Tako već jedno 10 dana i išao sam joj provjeriti zubiće. Ima zdrave očnjake, ali nema doljnjih zubića i gornji ( oni mali) su joj nekako " izjedeni". Ne znam šta da napravimo sa zubima, sad joj drobim hranu? Postoje li kakvi vitamina ili minerali ( oseina) za popravak?
Luka

O: Bolesti usne šupljine dovode do poremetnji prilikom uzimanja hrane i žvakanja. Uz to, mačka obično i pojačano slini.

Kod bolesti usne šupljine volja za hranom je prividno umanjena; životinja ne jede jer joj to zadaje bol ili ne jede zbog mehaničkih zapreka (kost, komadić drveta, igračka ili neki dr. strani predmet) ili greške zubala. Budući da probava počinje u ustima žvakanjem hrane i djelovanjem enzima iz sline na hranu, bolesti usne šupljine mogu dovesti do ozbiljnih probavnih poremećaja.

Uzroci koji su Vašu mačku doveli do "suza" prilikom uzimnja hrane mogu biti različiti:

Neke metaboličke bolesti poput bubrežnog zatajenja izazivaju stomatitis kod kojeg se javlja fetor ex ore (neugodan zadah iz usta) i oprez pri jelu.

Stomatitis je upala sluznice usne šupljine: Najčešći uzroci stomatitisa su traumatski, kemijski ili termički podražaji. Stomatitis može biti i posljedica hematogene infekcije ili vanjske infekcije, te može nastati kod osljabenog imuniteta organizma kada neznatni lokalni podražaji mogu izazvati upalu. Stomatitis može biti posljedica određenih zaraznih bolesti i otrovanja.

Usni tumori se pretežno javljaju kod starijih mačaka. Takvi tumori mogu zahvatiti čeljust, jezik ili nepce.

Gingivitis je upala desni i najčešće nastaje zbog slabe zubne higijene ili virusnih bolesti. Uobičajeni simptomi bolesti su zadah iz usta i crvena linija koja graniči sa zubima.

Ponekad se dešava da se poremeti normalni slijed izbijanja trajnih i ispadanja mliječnih zuba, pa mliječni zub zaostane u zubnoj alveoli. To se najčešće dešava kada trajni zub nije pravilno smješten ispod korijena mliječnog zuba (kojeg bi trebao ''izgurati'' iz zubne alveole), pa on uglavnom izbije na krivom mjestu. Samim time mijenja se i zagriz, pa se uglavnom na mjestu krivog izbijanja trajnog zuba jave ozlijede zubnog mesa, koje se mogu zakomplicirati i sekundarnom bakterijskom infekcijom. Liječenje ovisi o konkretnom slučaju - vađenje zaostalog mliječnog zuba uz pokušaj vraćanja trajnog zuba na adekvatno mjesto pomoću specijalnih ''aparatića za zube''.

Frakture zuba najčešće nastaju slučajno, u igri tvrdim predmetima - kamenjem, tvrdim štapovima ili kostima, a može se dogoditi i ukoliko se životinja zaleti u nešto tvrdo. Mačka uglavnom odreagira bolno, otežano žvače (ili uopće ne jede), ne može držati predmete u ustima, pojačano slini, a ponekad se javlja i krvarenje. Ovakvi problemi rješavaju se ili vađenjem slomljenog zuba ili se radi nadogradnja krune nekim umjetnim materijalom.

Karijes je posljedica dugotrajnog nepovoljnog djelovanja patološkog procesa na zub. Karijes je zapravo kroničnog toka i manifestira se truljenjem zubnih supstanci (cakline, dentina i zubnog korijena). Različiti mikroorganizmi mogu uzrokovati karijes. Nastanku karijesa poguduje nepravilno zubalo, slabija kvaliteta zubiju i cekaline... Jedino rješenje je vađenje takvog zuba, jer za sada u Hrvatskoj nisam sigurna, da li bi se veterinari upuštali u popravak mačjeg zuba.

Mačku obavezno odvedite veterinaru na pregled kako bi postavio dijagnozu i počeo s terapijom.

OZNAKE: