Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam sijamsko mače staro 2,5 meseca. Veselo je, razigrano, normalno sve jede (dajem mu keksiće za mace i piletinu iz konzerve), ali sinoć sam mu u stolici primetila par kapljica krvi, a stolica mu je bila meka. Isto tako, posle obavljanja nužde, vuče zadnji deo po tepihu. Hvala Vam unapred.
Srdačan pozdrav, Jelena

O: Mekana stolica nam govori da je došlo do poremećaja u želučanom i crijevnom sustavu. Takvi poremećaji su relativno česti u malih mačaka, a mogu biti različitog uzroka. Ipak, najčešće se javljaju kao posljedica neadekvatne prehrane.

Također, mogu biti i posljedica virusnih (zarazne virusne bolesti mačaka, od kojih je najčešći corona virus), bakterijskih i parazitarnih bolesti, metaboličkih bolesti, te trovanja itd. Neke bolesti poput akutnog pancreatitisa (upala gušterače), kronične bolesti jetre ili upalne bolesti crijeva, također mogu uzokovati promijene u konzinstenciji izmeta. Svaka upala otežava mački probavu hrane, pa se takva hrana ne absorbira, a mačka može izgubiti na težini, pa čak i dehidrirati. Pravilna prehrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sustava mačke.

Niste naveli da li je Vaš ljubimac "očišćen" od crijevnih parazita. Ukoliko nije, svakako Vam preporučam da to učinite. Preparate za dehelmintizaciju možete nabaviti u našim ljekarnama, a u ponudi imamo Banminth pastu, Drontal cat tablete, Pratel tablete (koje se ne preporučuju za mačku lakšu od 1 kg) i Verapnyl tablete, a svi ovi preparati daju se u količini s obzirom na tjelesnu masu mačke. Preporuča se ponavljanje nakon 10-15 dana, a preventivno svaka 3-4 mjeseca do kraja života. Osim navedenih, u ponudi imamo i preparat pod nazivom Stronghold od Pfizera, koji se nanosi na međulopatično područje, a dolazi u obliku ampula te Advocate ampulu od Bayera. Ovaj preparat djeluje, osim na gliste, i na ušne šugarce te na buhe. Uz napomenu da se Stronghold izdaje uz veterinarski recept. Informacije o doziranju i načinu primjene možete dobiti od strane veterinara u Pet centru.

Uz korištenje ovih preparata, svakako se preporuča istovremeno tretiranje i protiv ektoparazita (buha, krpelj i dr.) iz razloga što su buhe prenosnici nekih razvojnih oblika trakavica (u mačaka starije dobi), ukoliko ne koristite Stronghold ili Advocate.

Savjetujem Vam i korištenje mačje trave ili paste za izbacivanje dlake koja, nakupljajući se u probavnom traktu, može izazvati probleme s probavom.

Ukoliko maca nije cijepljena protiv virusnih mačjih zaraznih bolesti, također Vam savjetujem da to što prije učinite, dakako kada riješite problem s mekanom stolicom.

Pravilna prehrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sustava Vaše mace. Svakako preporučam jednu od super premium hrana za mačiće: Hill's, Eukanuba, Proplan i Royal Canin, koja zadovoljava sve nutritivne potrebe mačaka u rastu i razvoju, a najpraktičnija je dehidrirana hrana, koja je i visoko probavljiva.

Za sada Vam preporučujem prehranu s jednom od navedenih hrana i to iz linije Intestinal (Eukanuba, Royal Canin), te i/d Hill's, medicinskog programa za mačke s probavnim problemima, a također dolazi u dehidriranom i konzerviranom obliku, te u obliku vrećica (Royal Canin). Ove hrane sadrže visoko probavljive sastojke, koji organizmu Vaše mace olakšavaju probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Vlakna u ovoj hrani pomažu u borbi protiv loših bakterija u probavnome traktu i pomažu obnavljanju zdrave crijevne mikroflore.

Svakako se obratite svome veterinaru kako bi se utvrdio pravi razlog mekanih stolica u Vaše mace i započelo s eventualnom terapijom, ukoliko ona bude potrebna.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: