Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije par dana kupila sam malog zamorčića starog oko mjesec dana. Nažalost, iako je prekrasan i izgleda zdravo, ne može hodati, cijelo vrijeme leži na mjestu, a kad se pokuša uspraviti na šapice, trese se. Inače, jede i pije i veseo je. Da li postoji mogućnost da mu se pomogne ili je to posljedica rođenja?
Hvala, Marcela

O: Postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do pojave opisanih simptoma. Tako, uzroci mogu biti u činjenici da je ljubimac još malen, u nepravilnom razvoju ili kao posljedica  različitih  trauma, ozljeda, zaraznih  bolesti,  oštećenja  moždanog  tkiva

različite etiologije, poremećaja u provodljivosti živčanih impulsa, metaboličkih poremećaja,... Ozljede koje se mogu dogoditi su razna istegnuća (tetiva, mišića ili ligamenata), iščašenja ili uganuća zglobova ili, u najgorem slučaju, fraktura (lom) kostiju.

Svaka od tih ozljeda se manifestira šepanjem, ako je ozljeda na ekstremitetima i bolnošću na dodir ili pri kretanju, "usukanim" hodom ili čak paralizom nogu.

Najteže ozljede koje mogu nastati su ozljede na kralježnici, kao što je iskakanje diskova između kralježaka, što može rezultirati i trajnom paralizom ako se pri tome presiječe živac.

Nepravilna ili nedostatna prehrana ljubimca može dovesti do poremećaja u rastu i razvoju lokomotornog sustava ili drugih organskih sustava, što se može odraziti na ljubimcu u vidu gore navedene kliničke slike.

U svakom slučaju, radi svoje sigurnosti i zdravlja svog ljubimca savjetujem Vam da odvedete ljubimca kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledom isključiti ili potvrditi određena stanja te Vas dalje, u skladu s istim, savjetovati.