Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mješanca pekinezera i shih-tzua starog 15 mjeseci. Hranim ga isključivo dehidriranom hranom Royal Canin za male pasmine od prvog dana. Dobiva poslastice, ali ne dajem mu hranu namijenjenu ljudima. Problem je u tome što on često odbija jesti po dva dana, a onda pojede nakon puno nagovaranja. Inače je zdrav i zaigran, pije dovoljno vode. Veterinar mi je savjetovao da budem ustrajna u odabiru hrane jer smatra da mu ne smijem udovoljavati. Jednom prilikom sam mu ipak kupila hranu od Purine s okusom ribe, ali i to je odbijao jesti. Zanima me da li trebam nastaviti s istom prehranom ili da promijenim proizvođača, budući da ne želim da jede hranu namijenjenu ljudima. Hvala, Sanja

O: Hrana kojom hranite svog ljubimca, Royal Canin za odrasle pse malih pasmina pasa, je poprilično kvalitetna hrana koja je tako izbalansirana da na dnevnoj osnovi zadovolji sve potrebe odraslog psa.

Royal Canin je proizvođač čija hrana je, po kvaliteti, smještena u superpremium hrane. Takve hrane su izrazito kvalitetne i pravilno prilagođene po veličini, dobi, aktivnosti i potrebama ljubimca. Ona dolazi u dehidriranom obliku, i kao što proizvođač navodi, ako se pridržavate orijentacijskih preporučenih vrijednosti za Vašeg ljubimca na dnevnoj osnovi nije potrebno dodavati nikakve vitamine, minerale, odnosno, druge suplemente.

U svakom slučaju, savjetuje se da hranite svog ljubimca hranama namijenjenim za prehranu pasa, odnosno, da izbjegavate hranu namijenjenu prehrani ljudi. Naravno, ako je to još i kvalitetna hrana za psa, osiguravajući mu sve potrebne nutritivne elemente, osiguravate mu optimalnu rad i funkcioniranje svih organa i organskih sustava te optimalno zdravlje ljubimca.

U određenim slučajevima, kućni ljubimci mogu postati izbirljivi ili se "zasititi" postojeće prehrane. U tim slučajevima, nerijetko se savjetuje da ostanete uporni, odnosno da određenim metodama i dodacima pokušate učiniti obrok svom ljubimcu slasnijim i atraktivnijim. Tako neki vlasnici pokušavaju obrok suhe hrane kombinirati i s konzervama. Ovdje treba biti relativno oprezan jer takve kombinacije mogu dovesti do različitih probavnih smetnji ili dermatoloških poremećaja, kao posljedica preosjetljivosti. Također, moguće je učiniti obrok svom ljubimcu slasnijim dodajući mlaku vodu, acidofil, sirutku, jogurt, kravlji sir,...

Kada ni gore navedene metode ne poluče uspjeha, mnogi vlasnici posežu za hranom drugog proizvođača.

Prilikom promjena proizvođača hrana bilo bi potrebno to obaviti postepeno i to tako da svaki dan u obrok dodajete postepeno sve više i više hrane novog proizvođača, odnosno, koristite sve manje i manje hrane proizvođača s kojeg prelazite. Sam period prelaska s jedne na drugu hranu trebao bi se kretati 5-7 dana, a sve kako bi se spriječila pojava različitih probavnih smetnji.

Pravilna i uravnotežena prehrana ima veliku ulogu o održavanju zdravlja kućnih ljubimaca. Super premium hrane su izbalansirane, proizvedene od pomno biranih sastojaka, te kao takve u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe pasa za hranjivim tvarima.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: