dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P: Imam kastriranog macka starog 2 i pol godine, prije nekih 6 mj otvorila mu se rana na obrazu koju je stalno češao, poslije smo primjetili da intezivno cese i uho. Savjetovali smo se s veterinarom i rekao je da mu kapamo otonazol kapi jer je rijec o parazitima u uhu. Nakon desetak dana bilo mu je bolje i rana je zacijelila, ali slučaj se opet ponavlja i rana mu se otvara ispod uha. Opet sam kontaktirao veterinara i rekao je da se tih parazita više nikad neće riješiti i da će mu se uvijek otvarati rane oko uha. Koristim drugu bočicu otonazol kapi i priča se ponavlja, bude mu bolje ali opet se nakon par tjedana otvara rana. Molim vas za savjet,da li postoji nešto što bi trajno uklonilo te parazite? Hvala unaprijed. Nebojša

O: Ušni šugarci jedan su od najčešćih uzroka zdravstvenih problema uha pasa i mačaka.  Uzročnik ušne šuge je šugarac Otodectes cynotis, koji parazitira u vanjskom ušnom kanalu, ali se može proširiti i na ostale dijelove tijela. Psi se najčešće infestiraju preko mačaka, a iako izuzetno rijetko, paraziti mogu prijeći i na ljude. Životni ciklus ovih parazita traje 21 dan za vrijeme kojeg prođu 4 razvojna stadija; od jaja preko larve i nimfe do adulta - odraslog parazita.

Šugarci se hrane ušnim lojem i ostacima epitelnog tkiva, ali za razliku od nekih drugih šugaraca ne ulaze u kožu. Kretanjem i hranjenjem unutar vanjskog ušnog kanala izazivaju iritaciju i sekundarno upalu - naseljavanje bakterija. U uhu se može istovremeno nalaziti tisuće ovih sitnih parazita koji puze po vanjskom ušnom kanalu i ako se dugo nalaze u uhu mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.
Iziritirana stijenka vanjskog ušnog kanala pogodno je mjesto za razvoj raznih bakterijskih i gljivičnih kultura, što dovodi do još jače iritacije i nelagode za životinju te težeg liječenja. Ovisno o prirodi sekundarne infekcije dolazi do stvaranja obilnijeg iscjetka iz uha koji može postati i gnojan. U pravilu, ušni šugarci ne probijaju stijenku bubnjića ali kod jake i dugotrajne invazije popraćene jakom sekundarnom infekcijom može doći do proboja bubnjića i patologije srednjeg uha što može dovesti kod životinje do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema. Životinje zbog jakog svraba intenzivno češu uho, što dovodi do ozljeda okoline uha i sekundarnih infekcija okolne kože.
Simptomi su trešnja glavom, češanje uha i posljedične ozljede okolice uha, pojačano stvaranje crvenkasto-smeđeg do crnog cerumena u uhu te iscjetka .
Šugarci se mogu vidjeti pregledom uha otoskopom kao male bezbojne grinje koje pod jakim svjetlom gmižu po unutrašnjosti uha.
Danas se u liječenju ovih infestacija koriste različite preparati, najčešće primijenjeni u obliku kapi za uho. Ovdje je bitno naglasiti da je terapiju potrebno provesti u cijelosti kao i obavezno tijekom kao i po provedenom tretmanu obaviti kontrolne preglede kod veterinara. Na takav način se dobije uvid u uspješnost liječenja kao i izlječenja.
Iz tog razloga savjetujem Vam da se ponovno obratite svojem veterinaru ili kontaktirate Klinike veterinarskog fakulteta. Kolege će biti u mogućnosti utvrditi prirodu problema kao i prikladno tretirati isto po postavljenoj dijagnozi. Nakon provedene terapiji isti će biti u mogućnosti dalje Vas opskrbiti svim potrebiti informacijama nužnim za održavanje zdravlja ljubimca.

OZNAKE: