Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me koliko vremena mora proći nakon koćenja da bi se kuju moglo sterilizirati? Koliko traje oporavak? Hvala!
Martina

O: Graviditet kuja može trajati 58 - 63 dana. Ženka nekoliko dana pred porod postaje nemirna, traži skrovito i mirno mjesto. Tijekom poroda ženka stvara više hormona prolaktina koji potiče stvaranje i otpuštanje mlijeka. Sisanjem mladunaca potiče se stalno otpuštanje prolaktina koji spriječava aktivnost drugih hormona.

Porod kod domaćih životinja se dijeli u tri faze:
1) stadij otvaranja,
2) stadij istiskivanja ploda,
3) stadij poslije porođaja.

Faza poslije poroda još se naziva i stadij istiskivanja posteljice ili dolores postpartum i tom fazom započinje puerperij. Nakon istiskivanja ploda, nastupi period odmora, a zatim trudovi i istiskivanje posteljice. Osim posteljice izlaze i lohije-ostaci posteljice, krv, plodna voda, dlake, mekonij (izmet od plodova). Kod kuje, posteljice idu sa plodovima. Tip kujine placente je placenta zonaria (endotheliochorialis) i karakteristično je da se epitel sluznice stopi u masu koju nazivamo simplazma, a endotel koriona se slijepi i te sljepljene stanice tvore sincicij. Resice proraštaju i kroz simplazmu i kroz sincicij i razaraju ga i tvori se tzv. placentarni labirint koji po porodu izlazi zajedno s posteljicom, a korion svojim rubovima uraštava u maternicu i razara je, kao i krvne žile te na rubovima zona dolazi do hematoma. Prilikom poroda počinje izlaziti zelena boja (produkt razgradnje krvi) i zato su lohije i plodne vode zelene. Poslije istiskivanja posteljice kontrakcije maternice se stišavaju i još neko vrijeme izlaze lohije. Kod kuja je normalno da poslije poroda 2-3 dana imaju zeleno do crveno smeđi iscjedak (lohije) iz stidnice odnosno maternice i da on promijeni konzistenciju (vodenastiji) i boju (postane ružičast). Takav iscjedak vidljiv je slijedećih 4 do maksimalno 6 tjedana, a maternica kuje vraća se u svoju normalnu težinu i tonus krajem 9.  tjedna poslije poroda.

Sterilizacija se preporuča izvršiti u periodu kada su spolni organi u mirovanju, otprilike 2 mjeseca nakon poroda, ali unutar perioda do očekivanog sljedećeg tjeranja. Svakako, ne trebate žuriti sa zahvatom. Dozvolite organizmu kuje da se u potpunosti oporavi. Naime, i samo dojenje je izvjestan napor za nju.

Zahvat se obavlja u općoj anesteziji, a Vaša ljubimica isti će dan moći kući. Kujica mora biti natašte, a poželjno je biti uz nju sljedećih dan-dva nakon operacije. Nakon zahvata kujica mora mirovati. Hranu i vodu obično ne nudimo isti dan kada je operirana iako je oporavak vrlo individualan. Tako su neke kujice već za nekoliko sati na nogama, te traže hranu, dok druge leže i do dva dana. Konci se odstranjuju desetak dana po zahvatu.

OZNAKE: