Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja mačka se omacila pre dva dana i od tada nije urinirala niti praznila creva. Živi u kući, ali je nuždu obavljala u dvorištu. Uredno se tražila napolje svaki put kada bi joj zatrebalo i odmah se vraćala unutra. Sada, izgleda, ne želi da napusti mačiće. Redovno jede i pije, ponaša se sasvim normalno. Sinoć sam je iznela u dvorište, ali se ona odmah vratila do ulaznih vrata i čekala da je pustim unutra. Šta da radim? Ivana

O: Prvo što je bitno je da se mačka nakon okota normalno ponaša, da jede, pije vodu i da je sretna i zadovoljna.

Dobro bi bilo da se zdjelice stave u blizinu legla jer se prvih dana neće rado odvajati od mačića zbog pretjerane brige.

Ako se mačka ne diže uopće, ako odbija hranu, ima temperaturu ili još nema, ali odbija hranu, ili se trese i  slično, tada pokazuje indikacije da joj je loše i potrebno je odmah posjetiti veterinara.

Nakon okota treba mački osigurati neko mirno mjesto ili mjesto koja ona sama  odabere. A to će se vidjeti s njezinom selidbom mačića, koje će preseliti ako nije zadovoljna s mjestom. Također, dobro bi bilo da nema u blizini drugih mačaka, koje će je uznemiravati, a naročito  mužjaka koji može čak i usmrtiti mačiće.

Nakon okota maci je poreban mir, bez nepotrebnog uznemiravanja od strane vlasnika. Maca će sama organizirati svoje vrijeme, a i jako je zauzeta s brigom oko mačića. Na obavljanje nužde će odlaziti kada je sigurna da nema nikog u blizini, zato joj priuštite tu priliku. Omogućite joj da bez Vaše prisutnosti i nadzora može izaći van i obaviti nuždu.

Mačka Vam mora vjerovati da nećete dirati njene mačiće dok nje nema, a Vi se morate držati toga pravila. U prvim danima je briga oko mačića čak i pretjerana, a zatim se, kako dani prolaze, to mijenja.

Ako maca ne obavlja svoje fizološke potrebe iz nekih patoloških slučajeva, to će se odraziti na njeno zdravlje pa svaka promjena zdravstvenog stanja zahtjeva intervenciju i odlazak veterinaru.

OZNAKE: