Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nakon što sam kupila sada dvomjesečnu ženku, moj šestomjesečni kunić ponaša se potpuno drugačije. Razdvojila sam ih (iako ni prije nisu bili zajedno, ni u blizini, jer mužjak nije steriliziran, a ženka je jako malena) u zasebne prostorije, ženka je slobodna, nije u kavezu, ali mužjaka sam morala staviti u kavez jer ne može biti pušten. Naime, prije je normalno i uredno obavljao nuždu u posudu predviđenu za to, ali sada obavlja nuždu posvuda, radi nered... Pprije nije bio zatvoren, ali sada ga je nemoguće pustiti van. Po noći ne mogu spavati, er grize rešetke kaveza, lupa posudicama za hranu i vodu. Može li kastracija pomoći, hoće li se drugačije ponašati i kolike su otprilike cijene kastracije u Zagrebu?

Zaboravila sam pripomenuti da je kavez dosta velik s obzirom na veličinu kunića (80 x 55 ). Žao mi je gledati mog kunića zatvorenog pa vas molim za pomoć.
Unaprijed hvala, Katarina.

O: Kunić izmetom i mokraćom obilježava svoj teritorij. Ponašanje Vašeg kunića je znak da je cijeli stan smatra svojim prostorom. Iako kunići nisu zajedno, on osjeća prisustvo jedinke iste vrste i šalje upozoravajuće poruke. On je uznemiren, a kako ste mu ograničili površinu po kojoj se nesmetano kretao, očito je da mu to nedostaje.

Kunići su i inače aktivniji u sumrak tako da je noćno lupanje samo još jedna prilika da Vas "obavijesti" o svom nezadovoljstvu.

Kastracija će pomoći utoliko što ćete Vaše životinjice bez bojazni moći pustiti da se zajedno slobodno kreću, odnosno da su stalno zajedno u istoj nastambi.

Obzirom na problem s izmetom, vrlo vjerojatno ćete trebati jedan dio prostora u stanu (koji se lako čisti i održava) ograditi i odvojiti kunićima za slobodno kretanje i igru.

Kako su u sklopu Pet centra samo veterinarske ljekarne, na žalost ne raspolažemo podatkom koji tražite. Informaciju o cijeni kastracije kunića dobit ćete u svakoj veterinarskoj ambulanti koja takav zahvat obavlja.