Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanku, 9 mjeseci staru. Prije dva tjedna dobila je prvu menstruaciju. Sada gotovo više ne krvari. Zadnjih dana sam primijetio da ispod repa gotovo da uopće nema dlake te kada idemo u šetnju zna se dosta često spustiti kao da će nuždu obaviti i tako stoji 5 sekundi i onda nastavi šetnju bez da je napravila nuždu. Inače s obavljanjem nužde nema nikakvih problema. Ovaj nestanak dlaka te lažne nužde su uobičajene u vrijeme menstruacije ili? Hvala, Igor

O: Prvo tjeranje javlja se ovisno o pasmini, između 6. i 12. mjeseca života, kod manjih pasmina ranije, kod većih kasnije.

Tjeranje se kod kuja manifestira karakterističnim znakovima - stidnica odeblja, zacrveni se i otvrdne, a javlja se i karakteristični crvenkasti iscjedak, koji u kasnijoj fazi tjeranja poprimi smećkastu nijansu.

U fazi tjeranja kuja postaje atraktivna mužjacima, jer izlučuje miris koji mogu osjetiti na velikim udaljenostima.

Prvo tjeranje općenito predstavlja stresnu situaciju, kako za kuju, tako i za vlasnika.

Kuja je uglavnom zbunjena, ne zna što joj se dešava, nemirna je, razdražljiva, ponekad manje jede, traži više pažnje, a stidnicu konstantno liže. Neke kuje ponekad lizanjem uklanjaju kapljice iscjetka koje ostaju za njima, nastojeći prikriti ''nešto što su loše napravile''.

Ovakvo je ponašanje najčešće posljedica nepravilnog stava i ponašanja vlasnika (tjeranje, vikanje ''jer je pokapala tepih'', a ponekad čak i kažnjavanje), koji nisu prihvatili činjenicu da je tjeranje fiziološki proces koji bi trebalo prihvatiti kao nešto normalno. Pritisak na mladu kuju u doba prvog tjeranja može samo izazvati niz smetnji u njenom ponašanju, što će se svakim idućim tjeranjem ponavljati.

Iz tog bi razloga prije nabavljanja šteneta trebalo dobro razmisliti o spolu i o tome jeste li spremni nositi se s tjeranjem (pojava novog mirisa u stanu, zaprljani podovi i tepisi, mužjaci pred vratima...).

Učestalo ''uriniranje'' koje opisujete najvjerojatnije je samo markiranje teritorija. Potreba za obilježavanjem kod pasa je stalno prisutna, a nešto je izraženija upravo u doba tjeranja, jer je miris zbog veće koncentracije feromona tada intenzivniji i svojevrsna je ''pozivnica'' mužjacima da je kuja spremna za parenje.

Gubitak dlake ispod repa nikako ne spada u normalnu pojavu.

Uzrok tome može biti poremećaj u ponašanju (opsesivni poremećaj - pa se kuja konstantno liže oko anogenitalnog područja i iritira ga; hormonalni poremećaj; problem s analnim žlijezdama...).. Stoga bih Vam savjetovala da kujicu odvedete na pregled kod veterinara, kako bi se utvrdio točan uzrok.

OZNAKE: