Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam bordošku dogu, mužjaka 2 i po godine je starog. Nikada nisam imao neke probleme sa njim, ali mi u zadnjih mjesec i po dana ima prhut i kad ga pregledavam i četkam primjetio bih kao neko crvenilo, u obliku malog kruga u gornjem djelu leđa. Kako da se toga riješim, da sve bude u redu?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Ivo

O: Prhut je česta pojava zimi, dok naši ljubimci pretežno borave u kući. Posebice su osjetljivi na centralno grijanje jer suhi zrak pojačava suhoću i ljuskanje kože. Prhut može nastati i kao posljedica nedostatka određenih tvari u ishrani psa.

Osim toga i kožne infekcije, parazitarne invazije i alergije imaju za posljedicu perutanje kože, češanje, crvenilo...

Kako biste ustanovili o čemu se točno radi, potrebno je napraviti detaljni dermatološki pregled.

Kako biste poboljšali stanje kože Vašeg ljubimca, možete koristiti dodatke prehrani kao što su Dermanorm kapsule ili ulje, Ebi-vet ulje bakalara sa biotinom, Ebi-vet Biotin perle... Također u našoj ponudi možete naći medicinske šampone koji hidratiziraju kožu, smiruju prenadraženu kožu, smanjuju svrbež i češanje, te djeluju kao blagi dezinficijens. Kao potpora terapiji u našem asortimanu postoji i hrana za oporavak kože, kao što je Royal Canin - Skin Support, Eukanuba - Sensitive Skin, Hill's - Sensitive Skin...

Svakako preporučujuem posjet veterinaru koji će detaljno pregledati lubimca i prema dijagnozi odrediti pravilnu terapiju i savjetovati Vas o potpornoj terapiji.

OZNAKE: