Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Šta da radimo sa našem papagajem - ninfu, od juče je počela da joj curi čista krv iz kljuna i iz nosa. Odmah smo potražili pomoć veterinara koji joj je dao antibiotik, proverio temperaturu, bilo je ok, sumnjao je da se je ptica možda povredila, mada bila je u kavezu te noći. Sada jedva jede malo, pomalo pije vode, ali ceo dan dremucka, primećujem da jedva diši, kao ubrzano, krvarenje je prestalo još juče, ali ne znam šta joj je. Ima 14 godina i ja se zbog nje jako brinem. Molim vas šta da radim, veterinar je u Zagrebu pa ne može da je obiđe. Pozdravljam vas i molim vas pomozite mi kako da oporavim mog Koko.
Pozdrav, Mirjana (Skopje)

O: Na ovakav način poprilično teško mi je utvrditi točno o čemu je riječ kod Vašeg ljubimca. Naime, pojava krvi u kljunu i u nosnim otvorima ukazuje na prekid kontinuiteta osjetljivih organskih struktura te se može pojaviti kao posljedica različite etiologije: ozljeda, trovanje, oštećenja pojedinih organa, neoplazije, upalna stanja,...

Sva gore navedena stanja, iziskuju stručnu pomoć i obradu od strane veterinara, što Vam ja i savjetujem.

Također, za to vrijeme možete svom ljubimcu dodati vitaminsko-mineralne dodatke u hranu i/ili vodu (Muta-vit, Prime, Beaphar Vinka Lebensvitamine), ovlažiti i malo podići temperaturu prostorije u kojoj se ljubimac drži (cca. oko 25C). Naime, savjetuje se da bolesnu pticu prenesete u topliju prostoriju jer za vrijeme bolesti njen organizam treba više topline od normalne. Izbjegavajte držanje ljubimca na propuhu i mjestu koje je pod direktnim strujanjem zraka (ventilator, klima,...).

Hranu koju dajete probajte što više smrviti i na takav način spriječiti daljnje ozljede. Tako, možete sjemenke ostaviti u vodi preko noći te ih ujutro isprati, posušiti na kuhinjskom papiru i tako vlažne ponuditi ljubimcu. Na takav način, sama hrana postaje lakše probavljiva.

Također, savjetujem Vam da se javite i u Ptičju ambulantu na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, 01/2390-410, gdje od kolegice dr. Horvatek možete dobiti još korisnih savjeta i naputaka za rješavanje postojećeg problema.

OZNAKE: