natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Moja mala papigica fisher bit će sutra stara 2 tj. i danas sam priimjetila da na stražnjici, zapravo na anusu, ima ranu koja izgleda tako kao da mu je ispucala koža i da mu je anus zatvoren. Strah me je da neće moći obavljati nuždu. Je li vi možda znate ili ste imali takav problem, što treba napraviti? Pomoć mi je hitno potrebna, ne želim da moja papigica ugine. Hvala unaprijed.
Suzana

O: Nažalost, iz Vašeg opisa nisam razumjela je li u pitanju neka izraslina na kloaki, koja priječi otvor ekskrementima ili nešto drugo? Ima li papigica možda krvi u stolici, koja se skorila oko anusa pa izgleda kao rana? Na ovaj način mi je, nažalost, uistinu teško pretpostaviti o čemu je riječ.

Moguće je da se radi o papilomatoznoj tvorbi koja raste karfiolasto i koja često ima ispucali izgled, pticu takva izraslina smeta pa je ptica može iskljucati i napraviti ranu.

"Anus", tj. kloaka, kod ptica predstavlja zajednički otvor mokraćnog, spolnog i probavnog sustava pa prema tome i prima bakterijsku floru iz sva tri organska sustava. Stoga je u ovom slučaju i mogućnost poremećaja, tj. bolesti kod bilo kojeg od ovih sustava. S obzirom da je probavni sustav potencijalni izvor patogenih bakterija kod sistemskih bolesti ptica, uzimanje uzorka iz kloake česta je dijagnostička metoda.

Inače se feces u ptica sastoji od tri dijela: prvi je urin koji se sastoji od kristala pa je zbog kristala često mutan, zatim ne kristalni urin koji je bistar kao voda i treći dio je izmet, koji je krute kozistencije. Pojava crvenog izmeta upućuje na unutarnje krvarenje nisko u probavnom traktu ili na oboljenje bubrega.

U svakom slučaju, preporučam odlazak veterinaru koji se razumije u patologiju ptica, a ukoliko ste u mogućnosti, odvedite papigu na Kliniku za bolesti peradi na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu – detaljnije informacije i kontakt možete pronaći u ranije objavljenom odgovoru kolegice, naslovljenom Pregled ptice i postavljanje dijagnoze / Ptičja ambulanta na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

OZNAKE: