Iris Pazanin v3


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Imam ženku lavoglavog kunića staru oko godinu i pol. Kod mene je došla već dosta velika tako da mi ju je teško naviknuti na češljanje. Do sada sam ju češljala četkom za kuniće no bila je nemirna i nisam ju uspjela nikako počešljati kako treba, jučer sam u Vašoj poslovnici na preporuku veterinara kupila rukavicu za četkanje ljubimaca te sam ju danas uspjela počešljati s njom puno bolje nego do sad. U zadnje vrijeme se jako linja tako da sam danas skinula veliku količinu dlake i primjetila da na leđima ima područje na kojemu je par mjesta gotovo bez dlake. Zanima me jeli to normalno s obzirom da joj je to ustvari prvo pravo češljanje ili je riječ o nekom problemu? Hvala, lijepi pozdrav, Ivana

O: Fiziološko linjanje kunića odvija se dva puta godišnje, u proljeće i jesen.  Pojačano linjanje, koje najčešće zapažamo kao proces koji ne prestaje, nastaje iz više razloga.

Najčešći i najbezazleniji uzrok je temperatura prostora koja je stalna radi grijanja i produženje dužine svjetlosnog dana koje dovodi kunića do stresa koji rezultira produženim linjanjem.

Od patoloških razloga najčešća je parazitarna bolest šuga, uzrokovana parazitima grinjama kod koje primječujemo promjene pri vrhovima uški oko očiju i nosa te na šapama. Promjene su bijelo žute boje i životinja se jako češe.

Gubitak dlake na donjem dijelu tijela trbuhu šapama i analnoj regiji sugeriraji na urološke probleme kao što su mokraćni kamenci te upala mjehura i uretre. Kunići pojačano i otežano uriniraju te urin natapa krzno koje otpada, nastaje bakterijska infekcija kože itd.

Kod Vaše ženke kunića naj vjerojatnije se radi o hormonalnom poremečaju poznatom i kao lažna trudnoća. Naime, gravidna ženka čupa vlastito krzno i radi gnijezdo u kojem će okotiti mlade. Ponekad spolno zrele ženke, koje nisu sterilizirane, razviju ova ponašanja i tada se preporučuje sterilizacija takve jedinke.

Hormonalni disbalans također može uzrokovati prekomjerno linjanje.

Laboratorijskim pregledom krvi ustanovit će se hormonski status životinje te odgovarajuća dijagnoza i terapija.

Kunići su vrlo uredne  životinje koje kontinuirano uređuju svoje krzno, stoga ih je potrebno redovito dnevno četkati u periodu linjanja i tako smanjiti količinu dlake u probavnom sustavu, koja može začepiti crijeva. Bilo bi uputno koristiti i pastu za uklanjanje dlaka iz probavnog sustava.