Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kunića kojem je 11,5 godina. Od prvog dana kako smo je dobili puštena je da slobodno hoda po stanu, dakle kavez joj služi isključivo za obavljanje nužde i hranjenje. Do nedavno nismo imali nekih većih zdravstvenih problema, koje nismo uspijevali riješiti sami ili uz pomoć veterinara, ali u zadnje vrijeme počela je jako kihati u napadajima i stalno se grepsti po njuškici. To je trajalo nekih 10-tak dana i onda prestalo na neko vrijeme, međutim opet se vratilo. Uvjeti u stanu nisu se mjenjali. Isto tako počela je jako i sliniti, tako da su joj ponekad cijela njuškica, brada i vrat mokri. Zubići mi izgledaju u redu, iako su sad puno manji nego što su bili kada je bila mlađa.

Ne znam da li su to problemi koji se često pojavljuju kod kunića njene dobi. Iako je oduvijek bila izbirljiva kod hrane, i dalje ne primjećujem da joj je apetit oslabio, jede kao i inače i ne gubi na težini. Molim Vas ako me možete uputiti kako da joj pokušam pomoći bez odlaska veterinaru jer joj je vožnja i  sam pregled i kao puno mlađoj predstavljao veliki šok, pa je ne bih željela dodatno uzbuđivati. Unaprijed hvala,
Ines

O: O kihanju kod kunića je već opširno pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., ovdje.

Možete primjetiti da je kod svake pojave kihanja i dišnih poremetnji naveden kao uzrok prvenstveno pad imuniteta organizma i neodgovarajući zoohigijenski uvjeti. Ono što Vi u tom slučaju možete napraviti je da vodite pojačanu brigu o čistoći nastambe i redovito mijenjajte podlogu da bude što kraće mokra, kako amonijak iz mokraće ne bi nadraživao sluznicu dišnih puteva. Također, pratite stelju i sijeno te hranu, probajte od drugog proizvođača, ako kihanje prestane, a opet se pojavi kada vratite proizvod, možda Vašem kuniću taj određeni proizvod ne odgovara i izaziva kihanje na alergijskoj osnovi. Za jačanje imuniteta mogu vam preporučiti vitamine u kapima koje se dodaju u vodu, a možete ih naći u našim trgovinama (Multi vitamini od Beaphara, Rodvital od JBL-a). Postoje i razne grickalice i bombončići obogaćeni vitaminima.
 
Slinjenje mogu uzrokovati mehanički čimbenici kao što je nečista i zaprašena krma koja podražuje žlijezdu slinovnicu na jače izlučivanje. Moguće je da je zapela sjemenka za zubić ili se zapiknula u sluznicu usta. Kod zubi, osim sjekutića, treba pregledati i pretkutnjake i kutnjake, zvane još i "obrazni zubi". Ako prerastu ili se odlome pa oštri dio ranjava osjetljivu sluznicu obraza također kunić jače slini. Usnu šupljinu treba detaljno pretražiti za što je potrebno stručno znanje i specijalni instrumenti za otvaranje i pregled usne sluznice i zubi. Za to Vam ipak moram savjetovati odlazak Vašem veterinaru. Ono što Vi možete učiniti u ovom slučaju je, isto kao i kod kihanja, higijena nastambe, te vitamini u kojima je u ovom slučaju najvažniji vitamin A (Vitamin A+D3+E, otopina za peroralnu primjenu). Bradu, vrat i šapice možete ispirati i brisati jer moraju biti stalno suhi.

U slučaju poremetnje općeg stanja, tj. ako kunić prestane jesti i biti živahan, odmah posjetite veterinara.