dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru 10 godina. U zadnje vrijeme je ostala skroz bez dlake na predjelu vrata te je počela prekomjerno jesti. Molim Vas za savjet što trebam učiniti? Srdačno Vas pozdravljam, Mare


O: Pojačano ispadanje dlake u mačaka može se javiti  nakon liječenja bakterijskih infekcija antibioticima te nakon pada imunološkog sustava.

Ispadanje dlake može nastati i kod bakterijske infekcije kože ili prisutnošću gljivica. Kod mikrosporoze na zahvaćenim mjestima na tijelu pojavljuju se bezdlačna mjesta (tzv. alopecije) s manje-više izraženim ljuštenjem kože na različitim dijelovima tijela, a ponekad je prisutno samo nježno ljuštenje kože uz blago ispadanje dlake.

Nadalje, nedostatak određenih nutrijenata u hrani  potiče ispadanje dlake i uspori linjanje.

Sljedeća mogućnost je da se kod Vaše mace pojavio poremećaj rada štitnjače koji se očituje njenim ubrzanim ili usporenim radom. Ova pojava je česta je u starijih maca. Simptomi koji se očituju su poremećaji  tjelesne težine, pojačani /smanjen apetit i žeđanje, prekomjerno uređivanje krzna. Krzno je suho, koža svrbljiva i prekomjerno se peruta. Dlaka se doima bez sjaja i masna, iako se redovito četka. Pojačano je ispadanje dlake, a smanjen je rast nove. Također su moguća i područja bez dlake pritom je koža na tim mjestima bez promjena.

Potrebno je obaviti opći klinički pregled ljubimca kod veterinara, vađenje krvi (kompletna krvna slika i biokemija krvi), kao i razine hormona štitnjače, radi utvrđivanja  bolesti.

Kompletan je pregled bitan kako bi se postavila točna dijagnoza i isključile bolesti drugih vitalnih organa, kao što su bubrezi i srce ili kožne bolesti.

OZNAKE: