Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa Dalmatinera, starog oko 2 godine (30-tak kila) kojeg sam prije tjedan dana našao na cesti. Bio je smrznut, neuhranjen, prljav, sav izranjavan. Proteklih tjedan dana je pod antibioticima i sada je dobro, jedino je još malo anemičan. Problem je što se meni čini da pas pije previše vode. Svaki put kada pije, popije svu vodu koja je u zdjelici (kapacitet zdjelice je nekih 4 dcl - veliki duboki tanjur) i tako nekih 2-3 puta dnevno. Naravno, zbog toga i jako puno mokri. Hrani se dehidratom, ali svejedno mi se čini da je to malo previše vode. Proteklih tjedan dana je svako malo na nekim pregledima jer mu je krvna slika bila loša, ali je to sada ok. Što vi mislite?

Također, jednom sam ga okupao, ali još uvijek ima neugodan miris, pa bih kupanje ponovio. Znam da se psi ne smiju kupati često (2 puta godišnje, je li tako?). Što preporučate?
Puno hvala, Stjepko

O: Polidipsija je prekomjerno uzimanje vode (prekomjerna žeđ), a za posljedicu ima poliuriju - prekomjerno mokrenje.

Takvo stanje organizma je najčešće povezano sa šećernom bolesti (diabetes melitus), diabetes insipidusa, kod kuja se može raditi o piometri (gnojna upala maternice), kod bubrežnih oboljenja, kod bolesti jetre, hormonalnih poremećaja ili čak neki lijekovi mogu uzrokovati pojačano žeđanje i mokrenje (kortikosteroidi, diuretici...).

Prosječna dnevna količina vode koju konzumira pas od 30 kg je 9 - 18 dcl na dan.

Svakako zamolite veterinara da ponovno izvadi krv i pogleda funkciju bubrega i šećer. Ne bi bilo loše da odnesete uzorak psećeg urina na pretragu. Pokušajte ga uhvatiti u sterilnu plastičnu posudicu i odnesite ga veterinaru u što kraćem vremenskom roku.

Niste naveli koje je lijekove točno Vaš pas dobivao. To također provjerite s veterinarom koji je liječio Vašeg psa, jer ponekad kada pas završi s terapijom, organizam se vrati u normalu.

OZNAKE: