petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam iguanu već 11 god. Do sad se nije susretao s nekim vecim bolestima. Međutim, prije par dana sam primjetila da je postao nervozan. Nije spavao, nije jeo kako treba. Kad bih ga uzela u ruke i stavila na sebe smirio bi se. Tako bi i zaspali skupa. Ima 3 dana da je počeo podrhtavati, jako sam se uplašila jer znam da kod nas veterinari i ne znaju baš o njima. Nazvala sam vet. Batu gospođu iz Zg. Rekla mi je da ga odvedem u najbližu veterinarsku stanicu i da mu daju vitamin B što sam i napravila. Vodila sam ga u petak i u subotu na inekcije i još sutra bih trebala kako je i ona rekla, da prima 3 dana po njegovoj kilaži vitamin B. On je otprilike težio 10kg. Kad sam ga dovela u veterinara rekao je da ima cca 8kg. Jako gubi na kilaži, podrhtava mu cijelo tijelo. Nije obavljao nikakvu nuždu već 3 dana. Nazvala sam ponovno gđu Batu, međutim nisam je uspjela pa sam na netu pronašla br. od veterina iz Zadra. On mi je rekao da mu dam spazmex 1/4 tablete. i portalak da mu potaknem probavu. Jučer sam mu dala spazmex i malo se smirio/ to je bilo oko 17h. Ponovno sam mu dala 1/4 oko 21:30h. Danas sam mu dala portalak ujutro i pokušala ga s toplom vodom masirati, na šta je on jako jako podrhtavao.

Previše uplašena sam ponovno nazvala veterinara u Zadar.  Rekao je da mu ponovno dajem spazmex jer da su to malene doze koje mu ne mogu naškoditi. Pošto on ne jede već 3-4 dana, danas sam mu skuhala špinat i s mikserom mu skašila. Znači da sam skroz u tekućem stanju mu pokušala dati. Odbio je, ali sam mu na silu ugurala po par malenih žličica u usta i u 3 navrata tako. Jako teško guta, kad mu stavim u usta gura jezikom van. Trese glavom nakon toga.. Dajem mu vodu na špricu, ne spavam već 3 noći jer stalno gledam diše li. Očajna sam... Molim vas, pomozite mi. Nina

O: Iz anamnestičkih podataka koji su dosta općeniti navest ću neka od stanja, koja se mogu manifestirati slabijem apetitom: npr. gastrointestinalni simptomi, uzrokovani endoparazitima, ulcerozni stomatitis, bolesti zubiju, esophagitis, gastroenteritis, apsecesi i neoplazije u gastrointestinalnom traktu. Ta stanja redovno prate slab apetit ili anoreksija, gubitak tjelesne mase, neaktivnost i letargija.  No prvenstveni uzroci koji dovode iguane u ovakvo stanje jesu neadekvatni parametri u terariju.

Uz neadekvatne uvjete držanja, najčešći uzrok lošem apetitu su endoparaziti, te strana tijela (najčešće komadi podloge). Od unutrašnjih parazita su najčešći nematodi (Strongyloides sp., Oxiuris sp.), cestode, acantocefalans i protozoe koje uključuju Entamoeba sp. i kokcidije, te Cryptosporidium sp. Bilo bi dobro barem jednom godišnje odnijeti stolicu na parazitološku pretragu, te dati preventivno sredstvo za dehelmentizaciju ( preparati na bazi fenbendazola poput panacura su se pokazali učinkovitima.

Ovo su samo neka od niza stanja koja mogu dovesti do promjena apetita, no većina ovakvih problema vezana je primarno uz uvjete držanja u terariju (npr. kod preniskih temperatura u terariju iguane slabije jedu i otežana im  je probava).

Naveli ste da ste probali davati smiksani špinat, iako zelene iguane jesu biljojedi u njihovom jelovniku u ograničenim količinama treba davati mrkvu, kelj, brokulu, repu, špinat, zbog oksalata i goitrogena koje sadržavaju. Oksalati  vežu kalcij na sebe i mogu dovesti do metaboličke bolesti kostiju, ili se pak taložiti kao oksalatni kristali u zglobovima i bubrezima, goitrogeni kao kemijske supstance iz biljaka se pak upliću u metabolizam štitnjače i mogu inducirati hipotireoidizam... Od povrća bolje je davati  raštiku, mišancu, lišće bijele repe, lišće i cvijet maslačka, djetelinu, lišće mrkve, peršin, lišće i cvijet hibiskusa, salatu endiviju, metvicu, korijander, grašak, slatki krumpir, gljive, namočeni zeleni grah. Ovo su namirnice dobre nutitivne vrijednosti. Bitno je da je obrok raznolik. Od ostalog povrća, možete davati krastavce, rajčicu, luk, masline, bučice, rotkvice, s time da treba imati na umu da su ovo namirnice slabe nutritivne vrijednosti.

Uz prehranu vrlo je bitno dodavati i vitaminsko-mineralne dodatke 2-3 puta tjedno. Savjetujem jedan od sljedećih preparata: JBL MicroCalcium, JBL TerraVit, Beaphar Reptile Minerals, te Exo Terra Electroliz.

Dakle, vrlo je teško bez dobrog kliničkog pregleda ustvrditi što se točno događa sa Vašim ljubimcem. Stoga bih Vas uputila i na kolegicu Maju Lukač, dr.vet.med., koja se bavi liječenjem gmazova, pri Veterinarskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, u Ambulanti za ukrasne ptice i perad, na broj telefona 01/ 2390- 410.  Ambulanta radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 11 sati, te utorkom i četvrtkom od 16 do 18 sati. Iako niste napisali u kojem dijelu Hrvatske živite i je li Vam zgodno doći u Zagreb, savjetujem Vam da se svakako barem telefonski obratite se za dodatnu pomoć kolegici vjerujem da će ona svojim stručnim znanjem moći ustanoviti o kakvom je problemu riječ i da ćete zajednički pronaći rješenje.