Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me što mislite o podrezivanju krila kod nimfe, pošto su mi u zadnje 2 godine pobjegla 3 papagaja. Ne volim svoje papige držati u kavezu pa su po cijeli dan van kaveza, zato se to i desi. Može li podrezivanje na bilo koji način nauditi papagaju i može li biti štetno? Da li papagaj onda može ikako letjeti?
Hvala, Alisa

O: Podrezivanje krila je postupak kojim se pticama onemogućuje let. Ukoliko se mladoj ptici, koja još uvijek uči letjeti, podrežu krila, postoji mogućnost da nikada neće letjeti.

Osim toga, iako podrezivanje samo po sebi nije veliki zahvat, neiskusnoj osobi mogao bi predstavljati problem, a postoji i opasnost da, ukoliko se ne izvede na pravilan način, postoji mogućnost da se ptica ozlijedi.

Postoji nekoliko tehnika podrezivanja krila, a uzgajivači najčešće režu primarna i sekundarna letna pera, ostavljajući, najčešće zbog estetskih razloga, 2-3 letna pera na krajevima krila.

Vrlo mi je teško objasniti Vam raspored perja na krilu putem maila, a također i navesti Vam točan postupak skraćivanja perja, stoga ne bi bilo na odmet da kontaktirate veterinara koji će podrezati perje Vašoj nimfi, ili da se za pomoć obratite uzgajivačima, koji također imaju dovoljno iskustva u podrezivanju.

Ukoliko je podrezivanje izvedeno pravilno, ptici će narasti novo perje i moći će ponovo normalno letjeti.

Da biste joj pomogli u ''regeneraciji'' perja, dobro joj je prehranu obogatiti vitaminima.

OZNAKE: