Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Hvala za savjet za vodu, sad kada je voda gore vidio sam da pije. Imam jedno pitanje vezano uz podlogu. Prije je u terariju imala treset (sad je pijesak jer se lakse čisti) pa me zanima što se može desiti ako iguana slučajno pojede pijesak? Da li ga izbaci izmetom ili može biti kakvih problema?
Unaprijed hvala! Dane.

O: Iguane nastanjuju široko geografsko područje: od Meksika do juga Brazila i Paragvaja. Žive  u područjima kišnih šuma, općenito u blizini izvora vode kao što su rijeke i jezera. Većinu vremena ipak provode na granama drveća.

Pijesak je podloga koja ne odgovara iguanama. Pojede li životinja uz hranu i pijesak, velika je mogućnost da će se javiti probavne smetnje. One mogu biti, već prema količini pijeska, prolazne ili vrlo ozbiljne. Male količine pijeska životinja će izbaciti izmetom. Ipak, postoji velika vjerojatnost da  pijesak kao talog uspori crijevnu peristaltiku, te posljedično izazove cijeli niz probavnih smetnji. Isto tako može zatvoriti lumen crijeva i dovesti do uginuća životinje. Podloga za iguane trebala bi biti krupno granulirana kora drveta ili tapison od umjetnih materijala koji se lako pere i čisti.

Razveselili ste nas fotografijama vaše iguane. Užitak je vidjeti kućnog ljubimca koji živi u prostranom i s pažnjom uređenom prostoru.