Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam mini ovnolikog kunića prije 10 dana i sve je bilo uredu, do prije tri dana kada mu se jedno uho podignulo i sada stalno tako stoji. Ja sam ga bila jednom malo povukla za oba uha pa me strah da ga nisam ozljedila, on inače ne izgleda da ga išta boli kad mu se dira to uho. Kunić je star 2 mjeseca. Da li je to u redu i smiju li se kunići potezati za uši? Unaprijed zahvaljujem, Ivana

O: Kunići se ne smiju nositi, prenositi, povlačiti ili podizati na način da ih se hvata za uši. Naime, kunići posjeduju jake mišiće, ali poprilično osjetljive kosti i hrskavice sklone različitim zdravstvenim poremećajima.

Tome i pogoduje činjenica da se kunići izrazito plaše i neugodno osjećaju prilikom takvog hvatanja, što rezultira njihovim paničnim pokretima te posljedičnim različitim ozljedama. Također, podizanje kunića za uši uzrokuje bol kod ljubimca, što s prije navedenim paničnim ponašanjem može prouzrokovati teške ozljede.

Stoga, kuniće bi trebalo na prikladan i pažljiv način uzimati te tako prevenirati pojavu različitih ozljeda te spriječiti gubitak povjerenja ljubimca. Oni se uzimaju s obije ruke i to na takav način da bi naša jedna ruka trebala predstavljati oslonac stražnjih ekstremiteta ljubimca, a drugom rukom ih se drži na području prsnog koša. Također, ljubimac je za to vrijeme prislonjen na naše tijelo što mu daje dodatnu sigurnost.

Kako je Vaš ljubimac poprilično mlad moguće je da je povlačenjem došlo do ozljede osjetljivih struktura hrskavice ušne školjke. Stoga, kako bi se utvrdilo njegovo trenutno stanje, odnosno, radi zdravlja ljubimca i vlastite sigurnosti savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru. On će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te procijeniti u kakvom su mu stanju uške kao i njegovo zdravstveno stanje u cijelosti.