Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Već 3 tjedna imam 2 ribice u običnom akvariju. Jedna je pajčolanka a za drugu ne znam koje je vrste. Crne je boje i ima kitnjasti rep i izbuljene oči. Danas sam kupila akvarij od 35 litara i sad bi ga htjela pripremiti. Zanima me za što služe one keramičke kuglice što izgledaju kao pašta i stoje na mjestu za filter, i svako koliko se moraju zamijeniti te koliko se često mijenja ugljen. Htjela bih staviti morsko kamenje na dno pa pitam koliko bi ga puta trebala prokuhati? I još jedno pitanje. Da li mogu u isto vrijeme staviti vodu (iz špine) i biljke (prave) i kamenčiće, pa onda čekati 2 tjedna za staviti ribice. 
Zahvaljujem, Žaklina

O: Druga ribica kitnjastog repa i buljooka je riba teleskop.

Keramički valjčići služe da bi se na njih naselila bakterijska mikroflora (nitrosomonas spp.) i nije ih poželjno mijenjati već jednom u dva mjeseca isprati u akvarijskoj vodi koju izvučete iz akvarija prilikom izmjene vode.

Aktivni ugljen potrebno je mijenjati jednom mjesečno.

Što se tiče morskog kamenja ono nije prikladno za slatkovodne akvarije zbog vapnenačkog podrijetla jer će vam bez obzira na vrijeme prokuhavanja otpuštati kalcijkarbonat (CaCO3), te će se povećati tvrdoća vode što djeluje izuzetno nepovoljno na akvarijske ribice (poželjna tvrdoća vode je GH=10 njemačkih stupnjeva).

Sadnja žive biljke je moguća, ali će je ribice koristiti ka o hranu te će ubrzo propasti pa Vam preporučujem postavljanje umjetnog bilja.

Da bi pitka voda (voda iz vodovoda) bila higijenski ispravna dodavani su joj razni dodaci, između ostalog i klor. Klor je izuzetno opasan za ribe čak i u malim količinama. Isto je i sa teškim metalima kojih ima u gradskoj vodi. Gradska voda (pitka voda) se mora pripremiti da bi bila uporabljiva za ribe, a u tome vam mogu pomoći razni preparati koji su namjenjeni za kondicioniranje akvarijske vode: Sera - Aquatan, JBL - Biotopol, Tetra- AquaSafe. Ovi preparati vežu teške metale i neutraliziraju klor.