Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Danas sam primjetila da se mom kuniću u gajbici stvorila plijesan, inaće ne obavlja nuždu u gajbi tako da je čistim jednom u 2 tjedna. Plijesan je bila na dijelu gdje je kapala voda iz pojilice, izgleda da se upljesnivio paletić hrane. Što sada učiniti? Kunić vrlo malo boravi u gajbi tako da ne znam da li je što pojeo ali postoji mogućnost. Dala sam joj aktivni ugljen ali ne znam hoće li djelovati ukoliko je plijesan bila stara par dana? Kako se liječi takvo trovanje? Hvala, Mia

O: Treba obratiti posebnu pozornost na vlaženje stelje i hrane za kuniće jer se na tim mjestima vrlo lako može razviti plijesan.

Plijesan i njihovi toksini mogu naštetiti zdravlju kunića a biti čak i fatalni. Plijesan se obično razvija pod specifičnim uvjetima temperature i vlažnosti. Pljesnjiva hrana može uzrokovati niz zdravstvenih problema u kunića a naročito respiratornih bolesti udisanjem spora plijesni. Osim navedenoga, pljesnjiva hrana uzrokuje nakupljanje tekućine i plinova koje kunić ne može izbaciti, što rezultira napuhnućem i uginućem.

Poznato je nekoliko tipova plijesni koje se mogu javiti vezano uz kuniće:

Aspergillus (žuto do žuto-zelene je boje) - toksin je kancerogen, uzrokuje krvarenja u probavnom sustavu i bubrezima, proljev i smanjeno uzimanje hrane, oštećenja pluća, tumor jetre i oštećenja bubrega.

Rhizoctonia (smeđe ili crne boje) - toksini uzrokuju slinjenje, proljev i napuhnutost.

Claviceps (smeđe do crne boje) - toksini uzrokuju tremore i konvulzije.

Penicillium (zelene do zeleno-plave boje) - toksini uzrokuju oštećenja bubrega, gubitak tjelesne težine, krvarenja u plućima i tkivu mozga.

Fusarium (bijele do ružićasto-bijele boje) - toksini uzrokuju nedostatak apetita, akutne gastrointestinalne poremećaje, supresiju imunitetnog sustava, proljev, enteritis, gubitak tjelesne težine, krvarenja u debelom crijevu, smanjen motilitet crijeva, nekroze želučano-crijevnog sustava.

Neki od mikotoksina uzrok su akutne toksičnosti no mnogi drugi su kancerogeni ili uzrokuju gotovo neuočljive kliničke znakove. Trovanje se može uočiti kao problemi koji se pojave i nestanu, kronične ili akutne epizode bolesti a simptomi ovise o količini ingestirane kontaminirane hrane.

Prilikom sumnje na pojedenu zagađenu hranu najprije je potrebno provjeriti puls i disanje kunića, boju desni, pritisnuti prstom na desni pa vidjeti kako brzo se mijenja boja od ružićaste na bijelu pa ponovno na ružićastu. Na ružićastu bi se trebalo vratiti kroz 2 sekunde. Manje od jedne sekunde i više od tri znače hitnu situaciju. Zatim, potrebno je provjeriti mentalno stanje kunića. Ukoliko su ti vitalni znaci u redu, stanje kunića nije po život opasno no potrebno je kroz slijedećih nekoliko dana pomno pratiti njegovo ponašanje. U slučaju pogoršanja stanja posjetiti veterinara.

Velika je vjerojatnost da Vaš kunić nije pojeo pokvarenu hranu ako je imao na izbor svježu hranu u svojoj posudici. Medicinski ugljen je u redu u takvim slučajevima jer na sebe veže toksine a ne resorbira se u organizam. No često dovodi do usporavanja motorike crijeva te posljedično začepa, pa treba pripaziti s doziranjem. Ukoliko ste kroz nekoliko slijedećih dana primijetili koji od gore navedenih simptoma svakako kunića odvedite na pregled.

Ovakva stanja liječe se antibioticima širokog spektra, nadoknadom tekućine te specifičnim lijekovima ovisno o kakvom se trovanju radilo. Potrebno je pažnju posvetiti i prehrani. Najbolje je promijeniti hranu, pa čak ponuditi od drugog proizvođača, svježe raznovrsno povrće nekoliko puta dnevno. Sijeno i svježa voda moraju biti dostupni cijelo vrijeme. Možete dodati vitaminsko-mineralne dodatke (Vetoquinol Gervivet, Sera vitamini za glodavce, JBL Rodvitol) u vodu, kako biste pojačali imunitetni sustav kunića.

Savjetujem Vam da kavez očistite, operete te dezinficirate nekim od dezinfekcijskih sredstava širokog spektra (Virkon-S ili Canina CapfaDesClean) a imajte na umu da je vlažna mjesta u kavezu (od mokraće, izmeta, prolivene vode) potrebno očistiti najmanje nekoliko puta tjedno (3-4 puta), a još bolje svaki dan.