zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: U 2. mj. prošle godine kupio sam zamorca Usa Teddy u Pet centru. Jednostavno od onda praktički nije potrčao. Svaki dan ga puštamo van, ali on odmah bježi prema kavezu i penje se unutra. Kako se ne kreće, tako se i deblja. Sve više. Inače, da se na ruke i kada je vani ne bježi previše od nas, ali niti ne prilazi. Bojim se da ovaj stil života ne vodi na dobro. Hvala na odgovoru. Neven

O: Zamorčići spadaju u životinje koje su u prirodi obitavale u skupinama. One su se uglavnom sastojale od jednog mužjaka, većeg broja ženki i mladunčadi. Ovakav način života, uz činjenicu da su najaktivniji u sumrak ili noću, omogućavao im je i lakšu obranu od predatora. Kada je životinja osuđena na samački život, potrebno joj je dosta vremena, ljubavi i pažnje vlasnika kako bi se prilagodila drukčijim uvjetima života.

Razlike u temperamentu između životinjica naravno postoje, a općenito se smatra kako je temperament zamorćića više određen načinom bavljenja sa ljubimcem nego li je uvjetovan genetikom.

U pravilu je potrebno zamorčiću pružiti mnogo pažnje kako bi ostao emocionalno zdrav, a kako se mogu jako vezati uz ljudsko društvo ne kriju međusobnu povezanost.

Dobar pokazatelj povezanosti sa Vama je činjenica da se ne boji Vaših ruku i voli se zadržavati bar na kratko vrijeme u Vašoj blizini. Nekim životinjicama je potrebno više vremena da se priviknu na ljudsko društvo, no period od 8 mjeseci je relativno dug i za najplašljivije jedinke pa treba razmisliti i o mogućnosti drugačijeg pristupa ljubimcu. Naime, kako navodite da se Vaš ljubimac nakon vađenja van kaveza odmah poželi vratiti u njega, postoji velika mogućnost kako je imao određeno neugodno iskustvo van kaveza pa se ne osjeća sigurno. Pokušajte ga privoliti na način da mu nudite omiljenu poslasticu kad je vani a ujedno koristite i svaku priliku da ga potapšate za sigurno i samopouzdano ponašanje.

U povećanju razine aktivnosti za zamorca pomaže i osiguravanje većeg kaveza ili osiguranog, odnosno ograđenog prostora van postojećeg kaveza, u stambenom prostoru. Pod osiguranim se podrazumijeva u stambenom prostoru onemogućiti da se zavuče pod ormare, iza frižidera, u kauč, fotelju, onemogućiti pristup električnim kablovima i sl. U tu svrhu mogu pomoći i posebno dizajnirane ogradice za male ljubimce (proizvođača Karlie a u stalnoj su ponudi Pet centar trgovina). Sljedeće, većinom su zamorčićima atraktivne male loptice (veličine loptica za mačke) koje vole naguravati naokolo i trčati za njima.

Zamorčića možete zabaviti i na način da mu u kavezu objesite na užetu ili žici krišku jabuke, naranče ili mrkvice pa će mu biti izazov i zabava dohvatiti zalogaj. Isto možete načiniti i da izrežete kartonsku rolu od kuhinjskih papirnatih ručnika i u nju smjestite poslastice ili svježu hranu. Svakako vodite računa da svježe zalogajčiće uklonite iz kaveza nekoliko sati nakon davanja kako ne bi došlo do kvarenja hrane i time pogoršavanja higijenskih uvjeta u kavezu.

Pretilost u zamoraca i nije tako rijetka pojava. Do nje dolazi najčešće kao posljedica nepravilne i neprilagođene prehrane te nedovoljne aktivnosti. Posljedično, razumljivo pretilost dovodi do pojave i zdravstvenih problema, prvenstveno vezano uz sustav za kretanje, cirkulaciju, općenitu vitalnost organizma i otpornost na druge bolesti. Rješenje za ovaj problem je najčešće u prilagođavanju prehrane u smislu izbacivanja poslastica bogatih šećerima te umjesto njih, nuđenje manje kaloričnih poslastica poput povrća. Također, ljubimcu bi trebalo osigurati veću količinu vježbe, a sve kako bi se postojeće zalihe energije reducirale.

Ukoliko poduzete mjere za povećanje razine aktivnosti u Vašeg ljubimca ne poluče željenim odgovorom unutar perioda od oko 3-4 tjedna, možda ćete morati razmisliti o nabavci još jedne jedinke(naravno, ako imate dovoljno veliki kavez koji će osiguravati normalno kretanje i boravak dvjema životinjama) jer se pokazalo kako su općenito sretniji i aktivniji u društvu svoje vrste. Svakako treba vodii računa da se kod nove jedinke radi o istom spolu.