Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedan mali problem: moj se muški ovnoliki kunić star 10 mj. boji. Jako je pitom ali se boji dok ga dragam, držim u ruci, igram se s njim i još neke male sitnice. Da li bi se taj problem mogao riješiti? Imam još jednu ženku koja se ne boji skoro ničega i dobra je. Kako bi se taj problem mogao riješiti?
Molim vas odgovor, Domi

O: Prirodno je da su biljojedi vrlo plahi jer su u lancu prehrane najčešće plijen mesojeda. Kako bi opstali, generacijama je ovakav oblik ponašanja selektirao vrstu.

Već dugo su kunići uzgajani u zatočeništvu, te se ovakav način ponašanja donekle promijenio.

Nastojte da životinja prilazi Vama. Možete uz sebe staviti posudicu s hranom te ga pozivati lagano je tresući. Kunići su vrlo znatiželjni i ako ste dovoljno strpljivi prići će Vam. Ne podižite životinju dok nije sasvim pitoma nego ju samo pogladite kada Vam priđe. U početku je kratko dodirujte ujutro, kad joj stavljate u nastambu posudu s hranom pa će biti manje oprezna.

Ne uznemiravajte je ako spava, jer će to izazvati dodatni strah. Životinje iste vrste slično se ponašaju, ali svaka jedinka svoj odnos prema okolini formira i na temelju stečenih iskustava. Stoga budite strpljivi i blagi pa ćete s vremenom potpuno pripitomuti Vašeg kunića.