Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam malog zamorčića već dva mjeseca. Pripitomio se i ne boji se više nove okoline, međutim nema baš tipično ponašanje za zamorčiće. Naime, još uvijek se ne da nositi i uzimati iz kaveza, a ako se želim igrati s njime moram ga mamiti hranom - tako se jedino da primati u ruke. Čini mi se da više voli biti u kavezu nego vani slobodan ili u mome krilu. Ako ga mazim u nekoj drugoj prostoriji onda se ponekad opusti i izležava u krilu, a ako ga mazim u istoj prostoriji gdje je i kavez, onda počne trčati prema kavezu i silom hoće ući. Zanima me, ima li šanse da se to s vremenom promijeni ili mu je karakter jednostavno takav da više voli da ga se ostavi na miru? Hvala! Irena

O: Zamorci su nešto osjetljiviji u usporedbi s ostalim kućnim ljubimcima - glodavcima, žele svoj mirni kutak daleko od gužve i buke, zato kavez mora biti smješten u najmirnijem dijelu stana. Kavez nemojte držati na mjestima gdje je hladno ili ima propuha, također ne smije biti na direktnom udaru sunčevog svijetla; čistite ga bar jednom tjednom toplom (vručom ) vodom.

Zamorci su biljožderi i imaju visoke dnevne potrebe za vitaminom C i folnom kiselinom (najviše među sisavcima) te im treba osigurati voća i povrća kao glavne izvore potrebnih tvari. Ovi naši kućni ljubimci moraju, a i vole, dosta vremena tokom dana provoditi u igri, trčanju i istraživanju te im treba osigurati 1 sat dnevno "divljanja" po stanu ali pod Vašom kontrolom.

Oni su i noćne životinje, veća aktivnost im je tijekom noćnih sati kada njihovi vlasnici spavaju, zato im je dnevna aktivnost smanjena, spavaju i ne žele kontaktirati s nama u to vrijeme. Kada ga se uzima iz kaveza treba ga uhvatiti i podignuti s obje ruke, također mogu se naučiti i malim trikovima da "stoje ili sjede" na zadnjim nogicama i dobave nagradu iz Vaše ruke.

Kućnim ljubimcima treba vremena da se prilagode novom životu s vlasnicima, nekima treba više vremena, ali mi smo ti koji moramo pokazati strpljenje. Sigurna sam da ćete i Vi uspjeti!