Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Namjeravam kupiti psa, pasmine Pitt Bull. Molila bih Vas da mi napišete što je više moguće o toj pasmini te da me savjetujete da li je bolje kupiti ženku ili mužjaka, pošto već imam ženku Engleskog Settera, a u susjedstvu ima puno životinja (većinom psi, mužjaci). Još bih Vas molila da mi kažete kolika im je cijena te da mi nabrojite nekoliko pouzdanih uzgajivača.
Unaprijed hvala,
Anja.

O: Vjerojatno ne postoji pasmina koja izaziva toliko kontraverzi kao pitt bull.

Kroz zadnjih nekoliko desetljeća, novinski članci o učestalim napadima na ljude doveli su ovu pasminu na "loš glas", premda će svaka obitelj koja ima ovog psa za kućnog ljubimca potvrditi da se radi o izuzetno privrženom i nježnom psu. Neosporno je da se radi o izuzetno privrženom, inteligentnom i dobroćudnom psu koji pokazuje izrazitu naklonost prema svojim ukućanima, često i strancima pa čak i veterinarima. Iz osobnog iskustva mogu posvjedočiti da su ovi psi izuzetno mirni i neproblematični pacijenti u ambulanti i da nikada nisam imao psa ove pasmine koji bi pokazao agresivnost za vrijeme pregleda i terapija. Međutim, radi se o pasmini koja ima u svom temperamentu ugrađenu dozu agresivnosti te u rukama neodgovornog i neprikladnog vlasnika može ispoljiti izuzetno teško ukrotivu, agresivnu narav.

Porijeklo vuku iz Engleske, gdje su njihovi preci nastali u 19. stoljeću, planskim križanjem buldoga i terijera. Cilj je bio da se dobije manji, snažan i okretan pas koji će se koristiti za tada jako popularne borbe pasa. Rezultat križanja je pas koji utjelovljuje sve osobine velikog borca; snažan, neustrašiv i privržen svojim bližnjima. Ova pasmina stvarana je za borbe pasa pa je potencirana njihova agresivnost prema drugim psima, ali su već tada iz uzgoja isključivani psi koji su pokazivali agresivnost prema ljudima jer su bili teško ukrotivi za vrijeme održavanja borba pasa. Dio te planski građene agresivne naravi ove pasmine zadržalo se do danas u svakom psu, zbog čega ovo nije prikladna pasmina za ljude koji nemaju iskustva u odgoju pasa. Samo pod kontrolom odgovornog vlasnika, koji je u stanju dominirati i imati psa pod kontrolom, uz ranu socijalizaciju psa, ova pasmina će ispoljiti svoje dobre osobine i dati izuzetno nježnog i privrženog psa, člana obitelji. Vlasnik koji nije u stanju kontrolirati narav svoga psa ili koji potencira njegovu agresivnu narav dobit će psa koji će prije ili kasnije dovesti u probleme i sebe i svog vlasnika.

Prema građi radi se o kratkodlakom psu srednje veličine, čvrste mišićave građe. Mužjaci izrastu do težine od 16 - 29 kg, a ženke 16 - 27 kg. Kratke, duboke i široke lubanje sa snažnom vilicom i velikim zubima. Tijelo mišićavo, katko i oštrih linija sa širokim i dubokim prsnim košom. Uši široko postavljene, poluuspravne padaju od glave. U prošlosti je kod ove pasmine bilo uvriježeno kupiranje ušiju pa moram reći da je kupiranje ušiju potpuno neopravdano zlostavljanje životinje i nadam se da ćete svog budućeg ljubimca poštedjeti ove nepotrebne patnje. Ujedno naglašavam da su takvi zahvati na psima zabranjeni temeljem novog Zakona o zaštiti životinja (Članak 8.). Radi se o atletskom tipu psu koji ima dosta energije i potrebno mu je dosta tjelesne aktivnosti da ne postane frustriran i destruktivan, što znači da i vlasnik mora imati dovoljno slobodnog vremena da ga provede s psom. Obično su dobrog zdravlja i očekivana životna dobe je 12 do 16 godina. Dosta su tihi i rijetko laju.

U RH je na temelju Zakona o dobrobiti životinja donešen Pravilnik o opasnim psima (NN 26/2005.). Prije nabave psa potrebno je  informirati se o dijelu tog pravilnika koji se odnosi na pse iz pasmina terijera, tipa bull.

Kod izbora spola možda bi trebali obratiti pažnju na to da psi ispoljavaju agresivnost uglavnom prema pripadnicima vlastitog spola, iako, ako je pas socijalizirani s drugim psom u kući ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Na žalost nisam Vam u mogućnosti reći kolika je cijena štenaca pitt bulla niti koja uzgajivačnica bi zadovoljila Vaše želje. Preporuka je da se informirate o iskustvima drugih vlasnika pasa iz istog uzgoja. Kod izbora šteneta pitt bulla posebno je bitno izabrati uzgajivača koji selektira pse prema njihovoj blagoj naravi i privrženosti, a ne agresivne jedinke "prikladne" za ilegalne borbe pasa. Savjetujem Vam da se obratite Hrvatskom kinološkom savezu, Ilica 61; tel: 01/48 46 124, gdje će Vas informirati o svim uzgajivačnicama u Hrvatskoj.

Izborom psa iz dobre uzgajivačnice, uz pravilan odgoj i odgovornost za psa, pitt bull će izrasti u privrženog i blagog člana obitelji, međutim pogreške u izboru psa i njegovom odgoju mogu Vam prouzročiti ozbiljne probleme.

OZNAKE: