Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića. Dok je bio mali nisam ga puno nosila i sad me dosta grize. Je li to zbog toga što ga nisam puno nosila...? Kada ga moram voditi veterinaru i koliko često? Koliko često mu moram rezati nokte? Kako da ga naviknem na lajnu?
Unaprijed hvala! Ana

O: Kunići su društvene životinje, vole maženje i kontakt s ljudima ali nije rijetka pojava da pokazuju znakove agresivnog ponašanja. Tijekom dana i noći kunići vole spavati ili drijemati pa je poželjno da ga u to vrijeme ne uznemiravate. 

Najaktivniji i najspremniji za igru su ujutro i navečer pa je to i najpogodnije vrijeme da ga pustite iz kaveza i s njim se poigrate.  Nastojte da kunić prilazi Vama i traži kontakt. Nastojte mu omogućiti da sam izlazi iz nastambe, a izbjegavajte ga vaditi iz tog prostora. Kada Vam priđe, ne dižite ga s poda, već ga mazite u poziciji u kojoj ste ga zatekli. Sjednite na pod uz njega i dozvolite mu da se udalji ako želi. Gotovo sigurno će se vratiti da Vas ponovo onjuši ili zastane uz Vas. No, ponekad nisu raspoloženi za kontakt i u tom slučaju je važno da ne ustrajete u igri i primanju u ruke. Također iskazuju agresiju različitog stupnja ako dirate njihove stvari, a naročito ako u njihovom prisustvu čistite nastambu ili, npr., premještate posudu za hranu.

Pred Vama je vrijeme prilagodbe koje može trajati različito dugo. Budite smireni i strpljivi. Promatrajte kunića i vjerojatno ćete uočiti što ga smeta u dnevnom ritmu obitelji i prostora u kojem obitava. Moguće je da se uslijed nekih promjena (u samom stanu, kontakt s nepoznatim osobama ili životinjama, izloženost dužem osvjetljenju ili buci, nemogućnosti da se "sakrije" ili odmori i sl.) životinja osjeća nesigurna te svoju nelagodu iskazuje na ovakav način.

Kada se kunić prilagodi na Vaš dodir, tada možete početi i s privikavanjem na vodilicu za kuniće. Neka to bude također postepeno, bez sile i s puno strpljenja.

Noktiće možete skratiti kada primijetite da životinji smetaju tj. njima zapinje o predmete. Najbolje bi bilo da prvi put to učini veterinar koji će Vam pokazati kako se to ispravno radi jer nestručnim rezanjem noktiju možete ozlijediti živac te dovesti do nepotrebnog ranjavanja životinje.

Poželjno je novonabavljenog kućnog ljubimca preventivno odvesti veterinaru na opći pregled. Također, veterinar će odrezati noktiće i sl. No, prvenstveno veterinaru treba otići kada uočite bolesno stanje Vašeg ljubimca (odbijanje hrane i/ili vode, potištenost, mekana stolica, promjene na koži..).