Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Koliko naraste hrčak? Koje igračke voli? Da li svi hrči vole biti u društvu? Ako se pare da li bi mogla mlade donijeti kod vas u Pet centar u Škurinje? Kako se slaže hrčak sa psom - da li bi se uplašio? Ako se kupi hrčak da li ga se može opet vratiti u trgovinu ako imaš račun? Kako se vidi da li je hrčak muško ili žensko? Može li se vidjeti po nečemu koliko je star? Koliko je hrčak težak? Kako se prepozna koja je vrsta? Da li je zdravo hrčku davati svaki dan svježe voće? I još vam hoću reći da je Pet centar meni i mojoj mami najbolji dućan za životinje i da ima super stvari za životinje i sljedeći tjedan ćemo opet doći kod vas da kupimo stvari za hrčka. Molim Vas brzo mi odgovorite. Puno pozdrava svima koji rade na Škurinjama. Hvala!

 

O: Zahvaljujemo se na pohvalama za naš dućan i nadamo se da ćete nas uskoro ponovo posjetiti.

Hrčaka ima više vrsta, a kod nas uglavnom možete nabaviti sirijskog i kineskog hrčka. Razlika između ova dva hrčka je u veličini i boji. Sirijski je veći i dolazi u više boja i vrsta dlaka (dugodlaki, kratkodlaki), a kineski je puo manji i uglavnom je sivkaste boje. Veličina hrčka se kreće od 5 cm (kineski) do 10 cm (sirijski), a težina od 20 grama pa do 100 grama (ženka sirijskog hrčka). Životni vijek hrčka je oko 1000 dana ili 3 godine. Određivanje starosti kod malih glodavaca je teško, jer kratko žive (do 3 godine), a bitno utječe i način ishrane i držanja ovakvog ljubimca. Držanje u lošim uvjetima dovodi do toga da mladi hrčak izgleda poput starog i iscrpljenog.

 

Kineski hrčci vole i mogu živjeti u skupini, ali i kod njih se javlja netrpeljivost i tuča, a to posebno vrijedi za ženke svih vrsta hrčaka koje su agresivnije i lako se potuku za hranu i prostor u jednom kavezu. Postoji mogućnost da žive skupa, ali moraju biti vrlo mladi i moramo osigurati vrlo veliki kavez i više mjesta za skrivanje(kućice). Razlika između ženke i mužjaka se najbolje vidi i uočava usporedbom razmaka između analnog i spolnog otvora, a nalaze se na trbušnoj strani i blizu repa. Razmak od 1-2 cm između ta dva otvora ukazuje da se radi o mužjaku, dok vrlo mali razmak ukazuje na ženku.

 

Pet centar nabavlja hrčke samo od registriranih uzgajivača, pa tako ne bismo mogli primiti podmladak Vaših hrčaka.  Kupljene životinje ne možemo primiti nazad (pa i uz račun) jer postoji vrlo velika mogućnost da takvim postupkom unesemo razne bakterije i bolesti i zarazimo ostale male životinjice u dućanu koje su pod stalnom kontrolom veterinara (veterinarskih inspektora).

 

Svježe voće i povrće preporuča se davati svim glodavcima ljubimcima, svaki drugi ili treći dan. Za hrčke dnevna količina bila bi jedna jušna žlica (onoliko nasjeckanog voća koliko stane u žlicu).

 

Hrčak je premala životinjica da bi dopustli da se pas igra s njime.