Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupio sam akvarij od 40 l. Smjestio sam ga u kut udaljen od prozora 4-5 m, u dnevni boravak. Stavio sam u akvarij filter Duetto od 50l do 250l/h iz Aquarium systems, biljku pistiu stratiotes (2 kom), ribice: Shunbunkin, Pajčolanku i zlatni karas kojeg sam već imao mjesec dana. Prije nego što sam stavio ribice, vodu sam pripremio sredstvom Tetra aqua safe (za toplovodne ribice). Prve dane u akvariju ribice su pistiu grickale i jele korjenje koje je padalo i nakupljalo se na  dnu akvarija. Nakon 4-5 dana stari i veći listovi su počali žutiti, sušiti se i raspadati (nisu se odvojili od biljke), što je prilično zagadilo površinu akvarija, a mladi listovi više nisu bili tako debeli, potanjili su se i promijenili boju.

Postali su, od obične tamno zelene, svjetlo zelene boje, te na rubovima su im  nastala oštećenja. Ribica shunbunkin je dva dana nakon toga većinu dana provodila u kućici (dekoracija u akvariju). Kad bi izašla normalno je plivala i jela. Druge dvije su normalno plivale po akvariju. Ali nakon dva dana i te dvije ribice su joj se pridružile. Navečer, kad su izašle, slabo su plivale i kad sam  se ujutro probudio ribice su bile mrtve, dok je shunbunkin još otežano plivao. Premjestio sam ga u posudu s vodom i vodu pripremio sredstvom Tetra aqua safe (za toplovodne ribice), ali je i ona nedugo nakon toga uginula. Na svim ribicama nije bilo oštećenja, niti znakova bolesti po tijelu. Koja je to bolest?

Je li bolest i uginuće ribica uzrokovano truljenjem listova i korijenja na dnu + riblje izlučevine na dnu (što je stvaralo štetne tvari)? Može li se za tu bolest ribica primjeniti lijek Tetra gold Oomed? Jesu li možda amonijak, nitriti, nitrati uzrokovali propadanje biljke i nedostatak svijetla, gnojiva ili možda što su biljci ribice jele i grickale korjenje? Kako spriječiti propadanje biljke? Možete li mi opisati uzgoj Pistie Stratiotes? Što moram prvo raditi s ribicama ako mi se ponovi ovaj slučaj? Postoji li kakva hrana za zlatne ribice u vašim trgovinama koja će djelovati da ribice manje jedu i čupaju biljke u akvariju? Imam vitamin Tetra aqua tetra vital, je li to dobar vitamin za zlatne ribice?
Molim vas da odgovorite i unaprijed vam hvala!
Filip

O: Pistia stratiotes ("vodeni kupus") je biljka porijeklom iz tropskih predjela. Visine i širine 5-25 cm. Odgovara joj pH 5-8, a temperatura 17-30 C. Voli jako svijetlo i vrlo brzo se širi. Nakon kratkog vremena mlada biljka se odvaja od matice koja i dalje raste do mjere kada se listovi počinju izdizati skroz iz vode. Biljka ima fine dlačice po listovima na kojima se hvata vlaga i vidljivo je prostim okom kako lijepo svijetle sitne kapljice pod jakom rasvjetom. Ne podnosi kapanje po sebi i na mjestima gdje padne velika kap uglavnom biljka istruli, ali ono što voli je velika vlaga pa je dosta važan poklopac koji nema strujanje zraka pod sobom, drugim riječima najbolje ako je otvoren samo na jednoj strani. Biljka je dobar gutač nitrata, ali je i opasna jer uništava sve biljke ispod sebe zaklanjajući im svijetlo.

U akvariju ovu biljku možemo koristiti kao zaklon za ribe koje se zadržavaju uz površinu i za mlade ribe, najviše zbog jako lijepog i dekorativnog, dugačkog korijenja. Uz dobre uvjete brzo se širi po površini, te je potrebno redovito prorjeđivanje kako bi i ostale biljke u akvariju dobivale svjetla.

U tropskim predjelima se smatra opasnim korovom, jer potpuno zakrčuje vodene površine, čime direktno utječe na kvalitetu vode (smanjuje razinu kisika u vodi) i na biljni i životinjski svijet (podvodno bilje propada zbog nedostatka svjetla, ribe ugibaju zbog nedostatka kisika).

 S obzirom da niste naveli kolika je temperatura vode, pH vrijednost, kakva je podloga, rasvjeta i kakvi su ostali parametri Vašeg akvarija, ne mogu Vam sa preciznošću dati odgovor na Vaša pitanja. Također niste naveli da li ste akvarij prethodno ciklirali i ako jeste - koliko dugo. Akvarij se u prvih tri tjedna ciklira, te u tom periodu nije preporučljivo mijenjati vodu. Voda se najčešće sama razbistri, a eventualno se može pripomoći sredstvima za razbistravanje vode.

Zlatna ribica je hladnovodna riba i izvorno živi u rijekama, jezerima i mirnim vodama do dubine od 20 metara. Temperatura vode u kojoj može preživjeti je u prilično velikom rasponu, između 0 i 41oC, no optimalna je temperatura vode u akvariju oko 20 do 22oC (temperature iznad 26oC dovode do ubrzanog metabolizma), pa može preživjeti u akvariju bez grijača. Za svaku ribicu potrebno je osigurati 1-2 litara vode, na svaki centimetar ribice, čija količina raste s veličinom ribice. optimalna je temperatura vode u akvariju oko 20 do 22oC (temperature iznad 26oC dovode do ubrzanog metabolizma). Jelovnik im se sastoji od račića, kukaca i vodenog bilja, a ribice u akvarijima najčešće se hrane gotovom hranom u kojoj su hranjive tvari posebno izbalansirane. Tetra aqua tetra vital je dodatak namijenjen svim zdravim ribama pa tako i zlatnim ribicama.

Za prihranu bilja preporučila bih Vam Dajana Proflor ili Dajana Plant Root preparate koje možete pronaći u našim dućanima.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet centru.