Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam štene samojeda staro 3 mjeseca. Zadnja tri dana je bezvoljno i odbija hranu, što sam ispočetka pripisivala vrućini, međutim jučer ujutro me je probudio cviljenjem, a kad sam ga pokušala primiti, jauknuo je. Odvela sam ga veterinaru, a on mu je dignosticirao piroplazmozu. Pas je imao povišenu temperaturu, mokri tamnu i koncentriranu mokraću (bez krvi), a od danas ima i proljev (promjenili smo hranu, odbija suhu hranu). Jučer je primio 3 injekcije: 1. nakon koje je trebalo šetati petnaest minuta, zatim jednu koja peče, a zatim još jednom, pretpostavljam vitamine. Krpelja nismo pronašli. Danas je ponovio cijelu terapiju, osim one 1. injekcije, a terapiju trebamo ponoviti i sutra.

To me jako zbunjuje s obzirom da na Vašim stranicama piše o jednokratnoj treapiji. Zanima me što Vi mislite o svemu i kakve posljedice može ostaviti ova terapije te radi li se uistinu o piroplazmozi?
Ivana

O: Kolega je iz više razloga posumnjao na piroplazmozu. Naime, navodite da pas ima  povišenu temperaturu, da je bezvoljan, nema apetita te da ima tamnu mokraću  (kod piroplazmoze mokraća je tamnocrvena do smeđa i koncentrirana, bez primjesa krvi). Prema navedenom se mogu složiti s dijagnozom.

Uzročnika piroplazmoze (Babesia canis) na pse prenese krpelj šikare, kojeg Vi vjerojatno niste ni primjetili zbog vrlo guste dlake u samojeda, a krpelj se u međuvremenu nasisao i otpustio sa životinje.

Prvi klinički simptomi postaju vidljivi kada broj parazita dostigne razinu koja se može otkriti u krvnom razmazu, a to je 8 do 16 dana nakon što je posrednik (krpelj) počeo hranjenje na psu.

Uzročnik, nakon što uđe u krvotok, počinje razarati eritrocite i njihovim pojačanim raspadanjem, izlučuje se veća količina hemoglobina koji u erirocitima veže kisik, a to je vidljivo kao tamna mokraća (hemoglobinurija).  Znači, razaranjem eritrocita nastaje anemija, koja se očituje bljedilom sluznica, temperaturom, a  otuda i bezvoljnost, malaksalost, gubitak apetita, zato što  stanice u tijelu nisu dovoljno opskrbljene s kisikom te nema izmjene tvari. Nakon toga može doći do komplikacija koje su rezultat upalnog odgovora, a to su akutno zatajenje bubrega, povećanje jetre i žutice, čak i cerebralnih simptoma (agresija, epileptoidni napadi, pareza ekstremiteta i koma) te posljedično oštećenja svih ostalih organa.

Oporavak od te bolesti je dugotrajan (crvena krvna slika se vraća u normalu kroz 5 tjedana, a bijela kroz 12 tjedana).

Što se tiče terapije, savjetujem Vam da zamolite Vašeg veterinara da Vam objasni kakve je injekcije pas dobivao. Ona prva injekcija je najvjerojatnije lijek koji uništava babezije, a ostalo je potporna, simptomatska terapija koju je također potrebno davati radi oštećenja organa.

Osim toga, da bi se životinji osigurao što brži i kvalitetniji oporavak uz smanjenje trajnih posljedica na zdravlje, preporuča se psa hraniti veterinarskom hranom, koju možete pronaći samo u veterinarskim ljekarnama.
Kod štenadi i mladih pasa kod kojih nije došlo do oštećenja bubrega tijekom 6 do 12 tjedana konzerviranom, mekom hranom ( Hills A /D ili Royal Canin Convalescence supp. ili Eukanuba High calorie) te Hill's P/D tijekom svih 12 tjedana oporavka. Ako je došlo do oštećenja bubrega, onda Hills K/D , Royal canin  Renal ili Eukanuba Renal phase.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

OZNAKE: