Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Postoji li neko cjepivo koje bi spriječilo da se pas zarazi piroplazmozom? Koliko su Frontline i Advantix pouzdani? Unaprijed hvala na odgovoru!
Katrin

O: Frontline je ektoparazitik kojem je djelatna tvar Fipronil. Fipronil je insekticid/akaricid iz skupine fenilpirazola. U buha, krpelja, uši i pauši koči presinaptički i postsinaptički tok iona klora kroz membrane živčanih stanica. Fipronil se upliće u fiziološki integritet kanala za klor čijem zatvaranju / otvaranju posreduju neurotransmitori (gama-amino-maslačna kiselina).

To uzrokuje ekscitaciju CNS-a kod insekata i akara i njihovo uginuće. Frontline Spot-on ukapa se na kožu pasa i mačaka izmedu lopatica i na šiju, te mu treba 24 sata da se raspodijeli po cijeloj koži (transdermalno). Nakuplja se u mastima kože i dlačnim folikulima odakle se kontinuirano otpušta. Protiv krpelji Frontline djeluje mjesec dana, a protiv buha dva mjeseca. Preporučljivo je Frontline stavljati na psa svakih 6 tjedana, a kod pasa koji pate od alergijske reakcije na ugriz buhe svaka 4 tjedna. Nakon tretmana Frontline ampulom krpelji se mogu primiti, medutim biti će uništeni u roku 24 sata.

Advantix spot-on djeluje tako što ubija krpelje koji se već nalaze na psu ili ih odbija prije nego što se prihvate (repelentno djelovanje), spriječava ugriz buha i ubija ih, te odbija komarce i flebotome prije nego ubodu psa. Advantix sadrži dvije aktivne tvari: imidakloprid i permetrin, koje djeluju sinergistički (nadopunjuju se). Imidakloprid je ektoparazitik iz skupine kloronikotinila. U živčanom sustavu insekta uzrokuje paralizu koja za posljedicu ima uginuće buha. Permetrin ubija krpelje i spriječava krpelje da se hrane. Kod pasa koji imaju više od 10 kg aplicira se na 4 mjesta na koži od međulopatičnog područja do korijena repa. Djeluje 4 tjedna, što znači da je potrebno Advantix aplicirati psima jednom mjesečno.

Svakako Vam preporučujem da psu aplicirate jedno od gore navedenih sredstava i da psa svakodnevno četkate nakon šetnje i pregledavate.

Koliko je meni poznato, cjepivo protiv piroplazmoze za sada nije proizvedeno. Nakada su veterinari psima protiv babezia (uzročnici piroplazmoze) davali "Imizol", ali to je zapravo injekcijska otopina za liječenje i metafilaksu babezioze, te veće doze oštećuju jetru i bubrežno tkivo. Ako se aplikacija imizola ponovi prerano mogu se pojaviti znaci toksičnosti. Takav postupak Vam nikako ne bih preporučila, već upravo orijentaciju na preventivu, tj. onemogućavanje kontakta s uzročnikom bolesti.

OZNAKE: