sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku pekinezera staru dvije i pol godine. U prvom mjesecu se tjerala, no s obzirom na to da je bila u kući nije došlo do graviditeta. Nakon toga počela je slabije jesti, samo je ležala i pogrbljeno hodala podvijenog repa. Nakon nekog vremena počela je imati tikove glavom i bolno je cvilila na svaki pokret. Nakon posjeta veterinaru, veterinar je ustanovio piometru te ju je operirao. Danas je treći dan od operacije, no ona i dalje cima glavom i bolno cvili kada ustaje. To se događa rjeđe nego prije, no i dalje me zabrinjava. Veterinar kaže da ne vjeruje da cvili zbog upale maternice, već sumnja na povredu kralježnice. Zanima me vaše mišljenje. Da li mislite da je to cimanje glavom zbog bola od reza na trbuhu ili postoji još nešto? Srdačan pozdrav, Martina

O: Piometra  ili gnojna upala maternice je dosta česta pojava u patologiji reprodukcije kuja. Postoji niz simptoma koji se mogu pojaviti, a klasični simptomi su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, smanjen apetit, bezvoljnost, povremeno bol u kostima. Porast temperature može se i ne mora javiti. Ponekad je prisutna napetost abdomena, a to prvenstveno ovisi o povećanju maternce i o obliku samog abdomena. Može biti prisutno i povećanje vulve.

Uglavnom kod svih slučajeva piometre javlja se toksemija, ali njezin intenzitet varira. Toksemija je prodor bakterijskih toksina u krv. Bolovi u kostima mogu biti prisutni, a smatra se da su posljedica djelovanja toksina jer nestaju nakon kirurškog odstranjivanja maternice. Kod otvorene piometre prisutan je vaginalni iscjedak čija boja varira od boje bijele kave do smeđe ili krvave. Konzistencija je najčešće vodenasta  do sluzava.

Prilikom postavljanja dijagnoze najvažnije je uzeti temeljitu anamnezu i uz to obaviti detaljnu kliničku pretragu. Potrebno je koristiti i pomoćne metode pretrage, a to su RTG, ultrazvuk, hematologija, citološka pretraga materničnog iscjedka, određivanje serumske glukoze, određivanje uree u krvi, analiza urina i funkcije srca, itd. Davanje prognoze ovisi i o mogućoj pojavi bolesti koje često prate piometru, a to su bolesti bubrega, diabetes mellitus, srčane disfunkcije. Uz odgovarajuću  RTG sliku i ultrazvučni pregled može se postaviti dijagnozu piometre.

Većina mišićno-koštanih bolesti uzrokovana je ozljedama nekog od mišića, ligamenata ili zglobova leđa. Mišićno-koštanu bol je teško lokalizirati, odnosno odrediti jedno bolno područje, te se postupno pojačava nakon odmaranja ili mirovanja. Najčešća bolest kralježnice kod pasa  je hernija diska ili klasično uklještenje izlaznih živaca u kralježnici. Rizični faktori su obično genska predispozicija (nasljedni faktori), a mogu biti i debljina i nedostatak mišićnog tonusa. Češće zahvaća pse određenih pasmina kao npr. jazavčare, bigle, koker španijele, pekinezere, buldoge i manje pudle. Bolest se može javiti u svakoj životnoj dobi. Klinički znakovi ovise o mjestu i stupnju oštećenja. Opće simptome koji su prisutni kod svih oblika oštećenja su: gubitak apetita, bolno plakanje ili cviljenje, sakrivanje od pogleda ukućana pod stol, krevet, a neki psi i povraćaju.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih znakova bolesti, neurološkog pregleda, rentgenološki, mijelografijom (kontrastna pretraga kralježnice), a u najnovije vrijeme sigurna se dijagnoza može postaviti magnetnom rezonancijom ili kompjuteriziranom tomografijom.

Savjetujem Vam da se ponovo obratte veterinaru i posavjetujte o mogućnostima dodatnih pretraga i terapije. Naravno, možete se obratiti i na Kliniku za Kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta gdje raspolažu stručnim osobljem za ovu problematiku, a tako i primjerenom tehnologijom za utvrđivanje i postavljanje dijagnoze.

OZNAKE: