Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, moj pas imao je "duboku piodermiju" koja je lječena injekcijama, antibioticima. Vetrinar mi je rekao da gnoj, koji je izlazio iz dvije rane, tretiram s bivacinom ili jodom. Nakon deset dana tretiranja s bivacinom jedna se ranica zatvorila, ali iz druge i dalje neprestano curi gnoj. Možete li mi reći, mogu li prijeći na jod, i je li on učinkovitiji od bivacina?
Hvala! Marko

O: Liječenje piodermija u početnom stadiju obuhvaća samo lokalnu terapiju u obliku višekratne tamponade ili kupke toplim antiseptičkim otopinama.

Uključuje također i čišćenje piodermičnih žarišta, kao i razmekšavanje krasta i uklanjanje druge prljavštine s bolesne kože. Tamponirati se može toplim mineralnim uljem (parafinsko ulje) ili npr. maslinovim uljem. Nakon temeljitog čišćenja kože, dolaze u obzir i antibiotske komprese koje se stavljaju na bolesno područje.

Prilikom dubokih piodermija možemo, osim s antibiotskim mastima, pokušati i sa sredstvima na bazi joda. Element jod ima značajne medicinske primjene jer ima baktericidno, fungicidno i virucidno djelovanje. Poznati antiseptik je jodna tinktura u kojoj je u etilnom alkoholu otopljeno 3-7% joda čemu se još može dodati 5% kalijevog jodida (KI) koji poboljšava stabilnost otopine.

Bivacyn (humani preparat) je kombinacija neomicina i bacitracina. To je lokalni antibiotik, a spektar je njegovoga antimikrobnoga djelovanja širok. Namijenjen je za liječenje gotovo svih lokalnih bolesti koje uzrokuju gram- pozitivne i negativne bakterije. Pri lokalnoj se primjeni ne resorbira i zato ne djeluje sustavno. Sistemska apsorpcija moguća je nakon upotrebe Bivacyna na velikim površinama (> 20 %), pri nanosu na rane, opekline ili ulkuse. Zbog mogućnosti apsorpcije kroz kožu lijek treba posebno oprezno davati životinjama s bubrežnom insuficijencijom (mogućnost nefrotoksičnoga i ototoksičnoga učinka lijeka).

U težih je slučajeva, uz lokalno, prijeko potrebno i opće, sistemsko, tzv.usmjereno ili ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

Redovito treba paziti na higijenu kože, a izbjegavati stalno podraživanje i traumatizaciju kože. Također, za vrijeme trajanja bolesti preporučila bih da Vašeg psa hranite medicinskom linijom hrane, koju možete pronači u našim dućanima, kao što je "Skin Support" od Royal Canina, "Dermatosis" od Eukanube ili "d/d formula" od Hill'sa.

O piodermijama općenito pisala je kolegica Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. na linku:
Piodermija - Staphylococcus Intermedius

OZNAKE: