Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me, pošto moja tigrica ne zna što je pijesak i kad ga stavim na pod bježi od njega, da li bi bilo pametno da joj svakodnevnom stavljam male količine pijeska u hranu? Nadalje, tigrica ne oštri kljun. Od kad sam je doveo nikako nije ni takla sipinu kost, što napraviti? I najvažnije, primjetio sam jučer da moja igrica je ozlijedila lijevu nosnicu, malo je krvava, pa se pitam treba li tu išta poduzimati?
Maka

O: U Pet centru možete nabaviti kompletnu hranu za male papigice (Cocorite Grand mix od Padovana).

Riječ je hrani koja je pravilno izbalansirana prema potrebama papigica (razno sjemenje, vitamini, voće, keksi), a u sebi sadrži i mljevene školjkice, koje su izvrstan izvor minerala i ptičicama služe za drobljenje sjmenja. Naime, u dijelu želuca (tzv. mlinac) ptice uvijek imaju po koji kamenčić ili smrvljenu školjku. Pijesak možete staviti i u malu posudicu za hranu (bez dodatka hrane) te će ptičica sama uzeti po potrebi i želji. Prema istraživanjima, ptice tokom tjedna 2-3 puta progutaju po koji komadić školjke ili pijeska.

Od sipine kosti pokušajte za početak odlomiti komad i ponuditi papigici. Ponekad im je draže započeti kopati po sredini kosti koja je nešto mekše konzistencije od vanjskih, žilavijih dijelova. Također, možete joj ponuditi i mineralni blok s okusom voća te će na njemu moći oštriti kljun i pri tome konzumirati minerale.

Nosnicu bi trebalo tretirati antibiotskom mašću tokom sedam dana ili mazati uljem gospine trave. U slučaju da se stanje ne poboljša, posjetite vetrinarsku ambulantu zbog ciljane terapije.

OZNAKE: