vladokordic-web1

Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb


P:
Već dugi niz godina imam akvarij od 150 l, a u njemu samo jednu vrstu ribica, Poecilia sphenpos (crne molije). Isto toliko dugo nisam kupovala, tj. unosila u akvarij ribice izvana, dakle održavaju se međusobnim razmnožavanjem. Nikad nije bilo nikakvih zdravstvenih problema i uvijek je sve funkcioniralo besprijekorno, uz napomenu da nikad nisam mijenjala uvjete, kao npr. temperaturu vode, niti sam dodavala ikakve kemikalije, npr. gnojiva itd., a filter je vanjski u koji nikad nisam stavljala aktivni ugljen, pošto smatram da to nije potrebno. Međutim, zadnjih par mjeseci bi, s vremena na vrijeme, uginula pokoja ribica, bez ikakvih vanjskih (vidljivih) znakova bolesti, ali nisam to pripisala nečem ozbiljnijem, s obzirom na to da su to bile uglavnom starije ribe. Ipak, preventivno sam tretirala akvarij sera bactopur kapima i nakon toga sam u filter ubacila ugljen da se kemijski pročisti voda od ostatka lijeka. Odlučila sam ga ostaviti unutra do idućeg čišćenja. U početku je sve bilo u redu, no u zadnja tri dana je uginulo 13 ribica, uglavnom mlađih. Nikakvih simptoma bolesti nije bilo, pratila sam prilikom hranjenja i sve su djelovale zdravo i veselo su plivale, a nakon samo par sati pronašla bih po nekoliko mrtvih. pH vode je nešto kiseliji nego prije (uvijek je bio oko 8- 8.5), a zadnjih mjeseci do godine dana je 7.0- 7.5. Molim za savjet. Dina

 

O: Po opisanom bi se dalo zakljućiti kako se vrlo dobro brinete za svoj akvarij. Na žalost nisam u mogućnosti izvući neki pouzdani zaključak te postaviti konkretnu diagnozu. Pad vrijednosti pH od jednog stupnja u nekoliko mjeseci ne bi trebao biti problem za Molije (poželjne vrijednosti pH su 7,5 – 8,2).
Jako bitni parametri koje bi trebalo provjeriti su amonijak i „njegovi“ spojevi (nitriti i nitrati). Nitriti i nitrati su toksični spojivi, a ribe relativno dobro podnose kratkotrajno povišene koncentracije. Međutim, dugotrajno izlaganje riba povišenim kocentracijama nitrita, a posebice nitrata može izazvati pomor u akvariju. Najčešći uzrok uginuća riba u „stabilnim“ akvarijima (akvarijima u kojima nema unosa novih  riba, a time i rizika od unosa bolesti) je kvaliteta vode. Pod tim pojmom se podrazumjevaju različiti fizikalno kemijski čimbenici od kojih sam već spomenuo nitrite i nitrate (po meni za ovu situaciju najvažnije). Čak i u stabilnim akvarijima ponekad dođe (iz neobjašnjivih razloga) do pomora bakterijske mikroflore koja je iznimno važna za filtraciju. U tom slučaju dolazi do nakupljanja toksičnih spojeva u akvariju uslijed smanjenog kapaciteta filtracije. Simptomatično je da su prvo ugibale starije ribe (dugotrajna izloženost toksičnim spojvima), a zatim mlađe ribe koje su toksičnim spojevima izložene relativno kraći vremenski rok.
Tretiranje akvarija Bactopurom zasigurno nije pomoglo već je (po mom mišljenju) samo pogoršalo situaciju budući da se primjenom preparata djeluje i na pozitivne bakterije koje su ključne za filtraciju. Koliko sam uspio shvatiti iz Vašeg maila niste neki pobornik korištenja „kemije“ u akvariju. To ne mora biti loše ali je zasigurno bolje koristiti kvalitetne preparate za pripremu vode nego koristiti Bactopur bez sigurne indikacije na bakterijska oboljenja. Nakon primjene Bactopura, a uz sumnju da već i prije primjene nešto nije bilo u redu s filtracijom, potrebno je što prije utvrditi koncentraciju nitrita i nitrata (možda ćak i amonijaka) kako bi se dobio uvid u „rad“ filtera. Ukoliko je bakterijska mikroflora zdrava i dovoljno „jaka“, a uz redovite izmjene vode (što Vi i radite svakih 3-4 tjedna) koncentracija navedenih spojeva bi trebala biti u prihvatljivim koncentracijama (nitrati 0, nitriti manje od 15 ppm-a). Ukoliko je došlo do poremećaja u radu filtera (ugibanja bakterijskih kolonija) koncentracije navedenih spojeva će biti znatno više. Ukoliko utvrdite povišene koncentracije hitno izmjenite dio vode (po potrebi i preko 50% uz dodatne izjnene od 10-ak % dnevno sve dok se koncentracije ne svedu na prihvatljivu razinu). Svakako bi preporućio da „pomognete“ svom akvariju dodavanjem bakterijskih kultura u tekućem obliku ili u tabletama (Easy life FFM, Tetra Bactozym i sl.).
Osim navedenog moguće je da je došlo do prirodne smrti starijih jedinki, a da mlađe jedinke imaju problema koji su piosljedica parenja u srodstvu. To je ćest slućaj kod akvarija u koji se rijetko unose nove jedinke. Ukoliko želite obnoviti svoj riblji „stock“, a posebice kada su u pitanju „stare“ zajednice preporučam Vam da obavezno provedete karantenu novih riba u trajanju od minimalno 14-21 dan.