Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja perzijska maca je stara 5,5 mjeseci. Često je vodim sa sobom u šetnju i vozimo se u autu. U zadnje vrijeme se vozimo biciklom jer imam prikladnu torbu u kojoj je maca, nalik ruksaku, ali se nosi sa prednje stranje. Nisam primjetila da je maca pod stresom kad se vozimo i kad idemo u šetnju, ali nisam primjetila niti da uživa pretjerano. Ponekad je malko stisnuta kad je pustim da hoda po parku. Očigledno je to prevelik prostor za nju. Zanima me da li trebam inzistrati u nastojanju da se maca prilagođava raznim prostorima. Meni predstavlja veliko zadovoljstvo da je vodim svuda sa sobom, ali ne bih je voljela mučiti, pa Vas molim da me savjetujete. 

Još me zanima me na koji način bih je zainteresirala za grebalicu s obzirom da je uopće ne koristi (dvije su postavljene blizu prozora, jer se tamo najčešće kreće). Uglavnom koristi namještaj za oštrenje kandži. I ranije sam imala perzijsku macu koja takodje nije koristila grebalicu. Drugo pitanje je vezano za nokte s obzirom da sam vidjela da u vašem asortimanu nudite i škarice za rezanje noktiju. Da li je uopće uputno maci rezati nokte i da li je to ograničava u njenom kretanju, tj. da li utječe na kvalitetu njenog života? Hvala, Karmelija

O: Perzijske mace se smatraju najmirnijom i neaktivnom pasminom. Glava im je okrugla, krupna i široka s velikim očima i malim ušima, krupnog, nabijenog tijela i dugačke, guste dlake, sa punim, kratkim i čupavim repom. Perzijske mačke su najmanje destruktivne, najmanje se glasaju i najmanje su aktivne. Mački treba dati nekoliko tjedana da se prilagodi na vanjski okoliš. Kada se osjeti sigurnom, sama će Vas tražiti da je vodite sa sobom. Svaka živa jedinka je individua za sebe, pa tako i Vaša maca. Ako je od malena naučite na povodnik i šetnje, te vožnju biciklom, to joj kasnije ne bi smjelo predstavljati nikakav stres. Morate samo paziti da je ne napadne kakva lokalna mačka koja si prisvaja teritorij ili da je ne napadne susjedov pas (možda joj ne bi ništa napravio, ali je dovoljno da ju isprepada i potjera na drvo).

Mačke grebu stvari kako bi označile teritorij, ostavile miris, odbacile stare nokte ili izrazile strah. Iz tog razloga postoje grebalice koje se može poprskati privlačnim sprejem za igru mačaka (od Gimpeta), visoko aromatičnog lista mačje mente, ili od Beaphara "Play spray"- privlačni miris za mačke. Svakako nemojte zaboraviti macu nagraditi poslasticom kada koristi grebalicu, a ako macu uhvatite u grebanju namještaja, viknite "Ne!" ili naglo napravite buku.

Pandže kod mačaka rastu iz zadnjeg članka prsta, a učvršćene su tetivama. Pandže mačaka su pri kretanju, radi zaštite uvučene, a u mirovanju ligamenti prekrivaju pandže. Mačka izvlači pandže kontrakcijom mišića. Za rezanje noktiju kod mačaka trebate koristiti što oštriji rezač. Kod prozirnih noktiju razlikuje se dio nokta koji se krati od živog osjetljivog tkiva. Ako nokti Vaše mace nisu prozirni i ne možete razlučiti do kuda smijete odrezati vrh pandže, preporučujem Vam da za prvo skraćivanje noktiju otiđete svom veterinaru, kako bi Vam pokazao koji dio nokta se krati.

OZNAKE: